Röportaj

2023-2024 eğitim-öğretim dönemi eğitim camiası için nasıl geçti?

Memur- Sen ve Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, önümüzdeki hafta cuma günü bitecek olan 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Eğitim-Bir Sen (EBS)  Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, önümüzdeki hafta cuma günü nihayete erecek olan 2023-2024 eğitim dönemi hakkında İLKHA muhabirine konuştu.

Yoğun değişiklik ve değişikliklerle ilgili pek çok hususun tartışıldığı, tartışılma imkanın bulma gayreti içerisinde olunduğu bir dönemi tamamlamış oldukların söyleyen Acar, "'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' içerisinde yer alan müfredat değişikliğiyle ilgili gündem ve eğitim camiasını yakından ilgilendiren 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' ile ilgili pek çok hususta beklenti olmasın rağmen kazanım sayılabilecek olan şiddete ilişkin düzenlemenin bu kanuna girmiş olmasıdır. Müfredat konusunda maddi konuların yanına mananın da eklendiği sadece öğrenmek değil, aynı zamanda öğrendiklerini uygulayacak eğitimin de esas alınacağı bir yaklaşımın olmuş olmasını olumlu buluyoruz." dedi.

"Maarif Modeli Müfredatı'nı eksiklikler olmasına rağmen destekliyoruz"

Acar, "Toplumda kabul gören insanların birçok şey öğrendiği ama öğrendiklerini uygulama noktasında özellikle eğitimlerini bazı noktalarda aksadığını daha çok materyalist bir yaklaşım felsefesi içerisinde insanların yetiştiği, yaşlılarına bakmadığı, toplu ulaşımda büyüklerine yer vermeyen bir topluma evirildiği gerçekliğiyle karşılaşınca insanlar manevi anlamda da çocukların inanç kültür ve toplum değerleriyle dünle bugünü bağlantı kuracak ve bugüne aktaracak bir modelleme olduğu öngörüsünde olmuş olmasını takdirle karşılıyoruz. Reddedenlerin görüşlerine saygı duyuyoruz. Ama müfredat konusunda görüş ve önerilerini sunmalarını bekliyoruz." diye belirtti.

"Özlük haklarındaki sürer çok uzun"

Yeni başlayacak okul öncesinin güncelleme modeli ile daha güzel olacağını söyleyen Acar, "Birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıfa yeni başlayacak gençler üzerinden yürütülüp aksayan yönlerini iyileştirmeye ve açık alanların tespitiyle beraber güncelleme modeli bir sistemle daha güzel olacağını inanıyoruz. Öğretmenlik mesleğinin girişte öğreten akademi meselesinde süre çok uzundur. Dört tane altışar aylık bir süreçte süre uzundur. Özlük hakları olarak yarımın yarısı sayılacak bir özlük hakkıyla işe başlatılıp, belli bir süre bekledikten sonra asıl mesleğe geçiş sistematiği doğru bulmuyoruz. Süreç açısında çok uzun bir süreç olduğunu özlük hakları olarak bunların özellikle büyükşehirlerde geçimin çok zor olduğunu bunun yerine mevcut kamuda bir yılda staj ve adaylık süreci tüm hakları alarak bu süreç uygulanır." dedi.

"Öğretmen ve çocuklar yoğun bir süreçten geçti"

Öğretmen ve çocukların yoğun bir süreç geçirdiğini söyleyen Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen hafta LGS sınavı gerçekleştirildi. Bu hafta sonu gerçekleştirilecek üniversite sınavına girecek gençlere başarılar diliyoruz. Sınavların hayatın sonu olmadığını gelecek açısından başka planlamaların içerisine yeni gayretlerle daha güzel çalışmalara kapı aralayacaklarını bilmelerini istiyoruz. Veliler de tatilde çocukların eğitim-öğretimlerine katkı olan uygulamalı bazı tatbikat ihtiyaçlarını ve dinlenme ihtiyaçlarının yanına kapı arayabilirlerse, güzel olacağını öngörüyoruz." (İLKHA)