Röportaj

600 öğrencisiyle takdir toplayan Yaz Kur'an Kursu'nda hafızlık eğitimi de veriliyor

Yaptıkları farklı çalışmalarla yüzlerce öğrenciye Kur'an-ı Kerim eğitiminin yanında manevi eğitim de veren Hürrem Çavuş Camii görevlileri, Yaz Kur'an Kursu'nda başarılı olan öğrencilere ailelerin rızasıyla ve öğrencilerin isteğiyle hafızlık eğitimi de veriyor.

Fatih'te bulunan ve yaklaşık 600 öğrenciye Kur'an eğitimi veren Hürrem Çavuş Camii, her yıl yapılan tören ile açılışını gerçekleştirdiği Yaz Kur'an Kursu'na gelen öğrencilere hem namaz hem de adap eğitimi veriliyor.

Etraftaki camilerde öğrenci sayısı 20-30 civarında olmasına rağmen yaptıkları samimi çalışma ile tercih sebebi olan camide eğitim almak isteyen öğrenciler, camiye sığmadıkları için Neslişah İmam Hatip Ortaokulu'nda eğitim görüyor.

Öğle namazı öncesinde camiye gelerek namaz eğitimi alan öğrenciler, cemaatle kıldıkları öğle namazı sonrasında mehter marşı eşliğinde eğitim aldıkları okula yürüyorlar.

Kız ve erkek sınıflarının yaş kategorisine göre ayrıldığı kursta 4-6 yaş için de ayrı sınıflar oluşturulurken bu sene başlayan yeni bir uygulama ile daha önce Yaz Kur'an Kursu'na gelerek başarılı olan öğrencilere hafızlık yapmaları teklif ediliyor. Öğrencilerin teklifi kabul etmesi ve ailenin onayıyla öğrenciler yaz sonrasında başladıkları hafızlık eğitimlerine yaz boyunca okulda devam ediyor.

Takdir toplayan çalışma ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan cami hocaları, verdikleri eğitimden dolayı öncelikle kendilerinin mutlu olduğunu ifade ettiler.

"Yaz kurslarında hem Kur'an-ı Kerim'i okumayı hem de Müslümanca duruşu öğrendik"

12 yıldır imamlık yaptığını söyleyen Hürrem Çavuş Camii İmam Hatibi Bilal Al, "Yaz Kur'an Kursu talebelerine baktığımda kendi çocukluğumu görüyorum. Bugün ümmeti Muhammed'in önüne geçip namaz kıldırdığımız, belki layık olmasak da Peygamber efendimizin makamını işgal ettiğimiz bu kutsal vazifenin temelini Yaz Kur'an Kurslarında aldık. Oralarda elifbadan başlayarak hem Kur'an-ı Kerim'i okumayı hem de Müslümanca duruşu öğrendik." dedi.

Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma alanında Türkiye dereceleri yaptığını, birkaç televizyon programına katıldığını belirten Ay, ulaştığı bu güzel nimetler için hamd ederek bunu Yaz Kur'an Kurslarına borçlu olduğunu ifade etti.

Kur'an dersi öncesinde namaz eğitimi veriliyor

Yaz Kur'an Kursunun küçümsenemeyecek kadar büyük bir hizmet olduğunu vurgulayan Ay, Bizler de Hürrem Çavuş Yaz Kur'a Kursu olarak Neslişah İmam Hatip Ortaokulu'nda yapıyoruz. Öğle namazlarını camide kılıyoruz. Namaz öncesinde çocuklarımız camiye geliyor. Namaz saatine kadar çocuklara namaz le alakalı ders veriyoruz. Namaz ile ilgili de çocuklara hadisler öğretiyoruz. Genç kardeşlerimizin de geldikleri Yaz Kur'an kurslarını küçümsememelerini, gelişlerinin önemli olduğunu bilmelerini istiyoruz. İnşallah burada öğrendikleriyle ömürleri boyunca Kur'an-ı Kerim okurlar ve ona göre yaşarlar." diye konuştu.

Yaz Kur'an Kurslarında başarılı olanlara hafızlık yapma imkânı sunuluyor

Hürrem Çavuş Camii çatısı altında Hünkâr Mehmet Kur'an Kursu olarak hafızlık yapan öğrencilere eğitim verdiklerini söyleyen Celal Adıgüzel, "Bu yavrularımız, halihazırda kursumuza gelip hafızlığa devam eden ve hafızlık hazırlık sınıfı bölümünde olan yavrularımız. Kimisi birkaç dönem yaz kursunda burada bulundular. Şimdi de yaz kursundaki heyecanla gelip hafızlıklarını tamamlıyorlar. Bundan sonra da camiye dönüp eğitimlerimize devam ediyoruz. Yavrularımız mehter coşkusuyla gelişimize hem katkıda bulunuyorlar hem de heyecanlarını tazeliyorlar." şeklinde konuştu.

"Faaliyetlerimiz de Yaz Kur'an Kursu ile sınırlı olmayıp kış aylarında da devam ediyor"

Hafızlık eğitiminin uzun bir süreç olduğunu kaydeden Adıgüzel, "Hafızlık öncesinde bir hazırlık süreci geçiriyorlar. Kimi yavrularımızı yaz kursunda tespit ediyoruz. Ödül verdiğimiz başarılı öğrencilerimize hafız olmak isteyip istemediğini soruyoruz. Eğer kendisi istiyorsa ailesinin de rızasıyla kursumuza kaydedip hafızlık eğitimi veriyoruz. Faaliyetlerimiz de Yaz Kur'an Kursu ile sınırlı olmayıp kış aylarında da devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Hafızlık kurslarını yeni açtıkları için henüz mezun veremediklerini belirten Adıgüzel, kış aylarında diyanet tarafından yapılacak sınav ile ilk mezunlarını vermeyi hedeflediklerini söyledi.

4-6 yaş arası öğrencilere özel sınıf

Yaklaşık 600 öğrencinin olduğu kursta 4-6 yaş arasındaki çocuklara ayrılan özel sınıflar ve verilen eğitimle ilgili konuşan Hürrem Çavuş Camii Müezzini Salih Kiren, "Buraya yaklaşık 6-7 ay önce geldim. Daha önceki camilerimizde de Yaz Kur'an Kursu eğitimi verdik ama buradaki düzen Türkiye'de sayılı camilerde var. Bu camide görev yaptığım için Rabbime hamd ediyorum. Camide koordine işleri yapıyoruz. Yaklaşık 30 hocamız burada görev yapıyor. Her gün namaz öncesinde camide çocuklara namaz eğitimi veriliyor. Ardından da mehter eşliğinde okula geliyoruz. Eğitimlerimizin özelliklerinden birisi kız ve erkelerin ayrı olması, 4-6 yaş aralığındaki çocuklar için de ayrı sınıfların oluşturulmasıdır. Normalde dersler camilerde olduğu için toplu ders yapılıyor. Ancak buraya özel olarak 4-6 yaş sınıfları ayrı, hocaları ayrı, kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrı olarak tertip edilmiş. Her sınıfa da 2-3 hoca verilecek şekilde de öğrencilere ilgi gösteriliyor. Bu yüzden buranın tatlılığı, güzelliği farklı. Rabbim çocuklarımıza hayırlı ömürler nasip etsin. Vatana, millete hayırlı olmalarını, bize de nice öğrenci yetiştirmeyi nasip etsin." dedi. (İLKHA)