DÜNYA

Afganistan Başbakanı Ahund: Heniyye suikastı uluslararası hukuk normlarının açık bir ihlalidir

HAMAS lideri İsmail Heniyye'ye yönelik düzenlenen suikastı değerlendiren Afganistan Başbakanı Muhammed Hasan Ahund, meşum suikastın; askeri başarısızlıklarını örtbas etmek için işgal rejiminin giriştiği umutsuz bir vaka olduğunu söyledi.

Afganistan İslam Emirliği Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund, işgal rejimi tarafından HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikast nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, HAMAS hareketine ve Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulundu. 

İşgalci siyonist rejimin Gazze'de sürdürdüğü katliam ve gerçekleştirdiği soykırıma rağmen askeri yetersizliğinin ortaya çıktığını kaydeden Başbakan Ahund, israilin bu başarısızlığını örtbas etmek için umutsuz bir girişimde bulunduğunu söyledi.

Ahund, siyonist rejimin Heniyye'yi Tahran'da hedef alarak suikast düzenlemesinin sadece yürek parçalayıcı bir kayıp olmadığını, aynı zamanda uluslararası hukuk ve normların da açık bir ihlali olduğunu kaydetti. 

"Bu saldırı, uluslararası hukuk normlarını küçümseme anlamına gelir"

Ahund, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Siyonist rejimin bu çirkin eylemi, kendisinin İran Hükümetinin bir misafiri olduğu bir sırada gerçekleşti. Diplomatik dokunulmazlığa aykırı olan bu saldırı aynı zamanda uluslararası hukuk normlarını küçümseme anlamına gelir."

Akhund, Batılı kurum ve insan hakları örgütlerinin son 10 aydır devam eden sessizliğinin, bu oluşumların gerçek doğasını ve önyargılarını çarpıcı biçimde ortaya koyduğunu belirtti. 

"Filistin direnişi hak ve özgürlük yolunda mücadelesini sürdürecektir"

"Şehit İsmail Heniyye'ye yapılan bu korkakça ve haksız saldırıyı kınıyorum. Allah ona ve Gazze'nin tüm şehitlerine Bedir ve Uhud şehitleriyle birlikte en yüksek dereceleri versin." diyerek HAMAS ve Filistin halkına taziyelerini ileten Ahund, Filistin halkına karşı devam eden acımasız soykırım rağmen, israilin stratejik hedeflerine ulaşamadığını; Filistin direnişinin hak ve özgürlük yolunda doğru olan mücadelelerini sürdüreceğini belirtti.

"Savaşın genişlemesinin sorumluluğu siyonist rejim ve destekçilerine aittir"

"Bu olaylar ışığında uluslararası toplumu, özellikle de bölgenin ve dünyanın etkili ülkelerini, siyonist rejimin Gazze'deki vahşetini durdurmak için acil ve kararlı adımlar atmaya çağırıyorum." diyen Ahund, "Bölgenin tamamını alevler içinde bırakma tehdidinde bulunan bu çatışmanın daha da tırmanmasını önlemek elzemdir. Bu savaşın herhangi bir şekilde genişlemesinin sorumluluğu yalnızca siyonist rejim ve destekçilerine aittir." dedi. (İLKHA)