DÜNYA

Afganistan Büyükelçisi, Özbekistan Dışişleri Bakanı'na güven mektubu sundu

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan Büyükelçisi olarak atanan Abdulğaffar Bahr'ın, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov'a güven mektubu sunduğunu duyurdu.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleşen görüşmede, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Afganistan Büyükelçisi'ni memnuniyetle karşılayarak bunun Özbekistan ile Afganistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Özbekistan ve Afganistan'ın ortak çıkarlara sahip olduğu vurgulanan görüşmede, iki ülke arasında son üç yılda iyi bir ekonomik gelişme yaşandığı, Afganistan Büyükelçisi'nin gelişiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da genişleyeceği kaydedildi.

Büyükelçi Abdulğaffar Bahr, "Afganistan İslam Emirliği'nin Özbekistan'daki resmi büyükelçi ve temsilcisi olarak görevime başlıyorum. İki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek seviyeye çıkması önemli bir aşama ve daha da güçlenmesi ve genişlemesini umuyorum." diyerek Özbekistan'ı Afganistan'ın kardeş ülkesi olduğunu belirtti.

Afganistan İslam Emirliği'ndeki, istikrarın yatırım için iyi bir fırsat olduğunu belirten Bahr, Afganistan'da yatırım için iyi bir ortam bulunduğunu ve bunun azami derecede kullanılması gerektiğini kaydederek Özbekistan'ı Afganistan'a yatırım yapmaya çağırdı.

Konuya ilişkin Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Afganistan'ın Özbekistan Büyükelçisi olarak atanan Abdulğaffar Bahr ile Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov arasında gerçekleşen görüşmede, Kabil ile Taşkent arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi konularının yanı sıra ekonomik gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

Afganistan İslam Emirliği'nin Sözcü Yardımcısı Hamdullah Fitrat, büyükelçinin güven mektubunu sunmasıyla ilgili yaptığı paylaşımda, Özbekistan ve Afganistan'ın ortak çıkarlara sahip olduğunu ve son üç yılda iki ülke arasında önemli ekonomik ilerlemeler kaydedildiğini belirterek bir büyükelçi atanmasının iletişimi daha da güçlendireceğini aktardı.

Büyükelçi Bahr'ın, yakında güven mektubunu Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e de takdim edeceği öğrenildi.

Henüz hiçbir ülke tarafından resmen tanınmayan Afganistan İslam Emirliği'nin, çeşitli ülkelerde 38 büyükelçilik ve konsolosluğu fiili olarak faaliyet sürdürmektedir. (İLKHA)