DÜNYA

Afganistan'da son 3 yılda 2 bini aşkın anlaşmazlık davası barışla sonuçlandı

Afganistan İslam Emirliği İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, Paktia ile Paktika vilayetlerinde aşiretler arasındaki bir çatışmayı daha sonlandırdıklarını duyurdu.

Sınırlar, Aşiretler ve Etnik Kökenler Bakanlığı'nın ülkede halen devam eden arazi anlaşmazlıklarından kaynaklanan aşiretler arası sorunların çözümü için başlattığı barış müzakerelerinden olumlu neticeler alınmaya devam ediyor.

Bakanlığın ülke genelinde yürüttüğü çalışmalarda, bugüne kadar 2 bin 200'den fazla anlaşmazlık davasının çözüme kavuştuğu, düşmanlıkların sonlandırılarak dostluk duygularının geliştirildiği ifade edildi.

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Halife Siraceddin Hakkani ile Mülteciler ve Geri Dönenler Bakanı Halil-ur Rahman Hakkani, Pakistan'a sınırı olan 2 komşu vilayetlerden Paktia ile Paktika'ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Her iki bakan, söz konusu bölgelerdeki aşiret liderleriyle birlikte Paktia'da kapsamlı bir müzakere yürüttü.

Paktia ve Paktika vilayetlerindeki 4 kabile arasında 80 yıldır "toprak ve dağlık arazi ihtilafı" nedeniyle devam eden husumet, Afganistan İslam Emirliği yetkilileri ve kabile temsilcilerinin ortak çabalarıyla barışla neticelendi.

Barış programında bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Hakkani, ülkede genel af kararnamesinin hala geçerli olduğunu, mahkemelerin kişisel davaları ertelediğine dikkat çekti.

Hakkani, Afganistan İslam Emirliği'nin yeniden kurulmasından bu yana, ülkedeki etnik gruplar arasındaki pek çok düşmanlığın dostluğa dönüştüğünü vurguladı.

Genel af kararnamesinin hala yürürlükte olduğunun altını çizen Bakan Hakkani, "Emirliğin bu üç yıllık iktidarında, hiç kimse önceki rejimden bir bireyin idam edildiğini veya öldürüldüğünü kanıtlayamaz. Mahkemeler bile kişisel davalarını erteledi." dedi.

Ülkedeki etnik çatışmaların çözümünün faydalarına değinen Bakan Hakkani, Paktia ve Paktika eyaletlerinde 4 kabile arasındaki toprak ve dağlık arazi yüzünden 80 yıldır süren anlaşmazlığın barışla neticelenmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Hakkani, "Yüce Allah, diğer etnik grupların da oturup kötülüğü iyiliğe dönüştürerek sizin örneğinizi takip etmesini nasip etsin. Tıpkı geçen yıl Sarkheil kabilesinin 70-80 yıllık bir düşmanlığı dostluğa dönüştürerek bizi onurlandırması gibi." diye konuştu.

Mülteciler ve Geri Dönenler Bakanı Halil-ur Rahman Hakkani ise, "Siz temsilcilerinizi atayın, biz de temsilcilerimizi atayalım. İlçe yetkilileriyle birlikte bölgeye gidip toprakları teslim edeceğiz." diyerek aralarında anlaşmazlıklar devam eden diğer etnik grupları da düşmanlıklarına son verme çağrısında bulundu.

Sınırlar, Aşiretler ve Etnik Kökenler Bakanlığı, son 3 yılda ülke çapında 2 bin 200'den fazla etnik anlaşmazlığın çözüldüğünü açıkladı. (İLKHA)