DÜNYA

Aliyev: Yıl sonuna kadar 20 bin kişi Karabağ ve Doğu Zengezur'a dönecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Büyük Dönüş' programının uygulanması kapsamında yaklaşık 8 bin eski yerinden edilmiş kişi Laçın, Fuzuli, Şuşa, Hocalı şehirleri ve dört köye geri döndü. Bu yılın sonuna kadar 20 bin kişi kurtarılan topraklara geri dönecek." dedi.

Karabağ'ın Şuşa şehrinde Türk Devletleri Teşkilatı devlet başkanlarının gayrı resmi zirve toplantısı düzenlendi.

Zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kazakistan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Kubanichbek Ömüraliyev katıldı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, zirvede yaptığı konuşmada, burada Karabağ Deklarasyonu'nu imzalayacaklarını kaydetti.

Karabağ ve Doğu Zengezur'da "Büyük Dönüş" programının uygulanmakta olduğunu belirten Aliyev, "Ermenistan'ın işgali sırasında bu topraklardaki tüm şehirler ve köyler yok edildi. Artık bu topraklarda hayat geri dönüyor." dedi.

Aliyev, "Büyük Dönüş' programının uygulanması kapsamında yaklaşık 8 bin eski yerinden edilmiş kişi Laçın, Fuzuli, Şuşa, Hocalı şehirleri ve dört köye geri döndü. Bu yılın sonuna kadar 20 bin kişi kurtarılan topraklara geri dönecek." ifadelerini kullandı.

Türk devletlerinin liderlerinin kurtarılmış topraklara yaptığı ziyaretlerin kardeşlik dayanışmasının bir tezahürü olduğunu belirten Aliyev, "Türk Devletleri Teşkilatı'nın mevcut bütçesinin ve yapısının, birlikte öngördüğümüz hedeflerin gerçekleştirilmesi için yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle Azerbaycan yakın zamanda Sekreterliğin hesabına 2 milyon ABD doları tutarında fon aktardı. Doğu-Batı ulaşım koridorunun genişletilmesi önümüzdeki öncelikli konuların başında geliyor. Orta Koridor'un ayrılmaz bir parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun yıllık taşıma kapasitesi, Azerbaycan'ın ek yatırımı sonucunda 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarıldı." şeklinde konuştu.

Aliyev, "Hazar Denizi'nde 50'den fazla ticari gemisi bulunan Azerbaycan, Türk devletlerine önemli transit hizmetleri sağlıyor. Artan kargo taşımacılığı dikkate alınarak Bakü Tersanesi'nde şu anda 6 gemi inşa ediliyor. Önümüzdeki yıl ülkemizin 9. Uluslararası Havalimanı Laçin'de hizmete girecek. Alat Uluslararası Ticaret Limanı'nın kargo elleçleme kapasitesi 15 milyon tondan 25 milyon tona çıkarılacak." diye ekledi.

Türkiye Yatırım Fonu'nun kuruluş toplantısının bu yılın mayıs ayında İstanbul'da yapılmasının, ekonomik ilişkilerinin daha da derinleşmesine hizmet eden bir sonraki başarılı adım olduğunu belirten Aliyev, fon aracılığıyla birçok alanda ortak projelere yatırım yapılacağına inandığını kaydeti.

Aliyev, "Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanındaki işbirliklerini de kapsayan enerji alanındaki stratejik ortaklığımız çok önemli. Hazar Denizi üzerinden Avrupa ile Asya arasında fiber optik telekomünikasyon güzergahı oluşturmayı amaçlayan 'Dijital İpek Yolu' projesi önemli girişimlerden biridir." diye konuştu. (İLKHA)