GÜNCEL

Ankara'da "Zihniyet ve Yöntem Açısından Milli Eğitim Sistemine Yönelik Düşünceler Çalıştayı" düzenlendi

Eğitimin kök meselesini müzakeresi ve konunun önemine dair " Zihniyet ve Yöntem Açısından Milli Eğitim Sistemine Yönelik Düşünceler Çalıştayı" düzenlendi.

Önder Ankara İmam Hatipliler Derneği, İlmi ve Metodolojik Araştırmalar Derneği ile Davet Araştırmaları Merkezi tarafından, eğitimin kök meselesinin müzakeresi ve konun önemine değinmek için "Zihniyet ve Yöntem Açısından Milli Eğitim Sistemine Yönelik Düşünceler Çalıştayı" düzenlendi.

Etkinlik Önder Ankara İmam Hatipliler Derneği Konferans Salonu'nda, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Serenli Hoca'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Önder Ankara İmam Hatipliler Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Alparslan Aydar, açılık konuşmasında 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Filistin'de yaşanılan barbarlığa değindi.

Güçlünün haklı olduğu bir dünyada yaşandığı bir süreçte olduklarını belirten Aydar, "Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yıkıldıktan sonra batı için öteki Müslümanlardı. Son 40 yıldır İslam dünyası kan ağlıyor. Irak, Suriye, Afganistan, Cezayir başta olmak üzere tüm dünyada Müslümanlar 40 yıldır kan kaybediyor. 7 Ekim sabahı daha önce hiç olmayan dünyayı yöneten sarıp sarmalayan siyonist şebeke ilk defa hazırlıksız yakalandı. Gazze'de kaybettiğimiz şehid sayısı 40 bine yaklaştı. Bunların çoğu kadın ve çocuk. 10 bin civarında cenazemizin enkaz altında olduğunu tahmin ediyoruz. Böyle bir atmosferde batı dünyasının demokrasi, insan hakları, özgürlük ve benzeri tüm söylemlerin sahte olduğunu hep beraber yaşayarak gördük." dedi.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla Milli Eğitim Bakanlığının müfredat değişikliğine gittiğini hatırlatan Aydar, "Mevcut müfredat değişikliği paradigması itibariyle kamuoyunda tartışıldı. Bir haftalık çok kısa bir askı süresi ile kamuoyunun görüşlerine müracaat edildi. Askı süresinin bir hafta olması bile mevcut müfredat çalışmalarıyla ilgili ciddi bir eleştiri konusu oldu. Mevcut düzenleme Kemalist çevreler tarafından ısrarla eleştirildi. Mesele Kemalizm ekseninde tartışılır oldu. Meselenin yalnızca bu bağlamda kamuoyunda tartışılıyor olmanın başlı başına bir problem olarak algılanmalıydı. Çünkü eğitim dediğimiz, maarif dediğimiz mesele esas itibariyle çok daha derinlemesine konuşulması gereken bir meseleydi. Dolayısıyla böyle bir meselenin bir haftayla tartışılıp sınırlandırılması zaten asla kabul edilemezdi. Geldiğimiz nokta itibariyle batı dünyasının bizden istediği yeni modele geçtik. Bu yeni modeli ahlak ve erdem kavramlarıyla süslemiş olduk. Fakat netice itibariyle modern dünyanın tüm kurumlarıyla bizden istediği paradigmanın peşinden koşuyoruz. Dolayısıyla bu anlamda geldiğimiz noktayı masaya yatırmamız gerekiyor. Tüm dünya siyonist şebekenin esiri haine gelmiş durumda. Maalesef bunu yaşayarak tecrübe ettik. Batıda üniversite öğrencileri ayağa kalktıktan sonra ancak bizdeki üniversiteler batıdaki eylemlere yapılan müdahalelerle gündeme geldi. Bizdeki üniversite eylemleri Gazze'de yaşanılan insanlık katliamı sebebiyle gündeme gelmedi. Batıda var olan protestolara karşı olan müdahaleler sebebiyle gündeme geldi. Sadece bu mesele bile aslında eğitim sistemimizin ne işe yaradığını tekrar ve yeni baştan sorgulamamız gerektiği noktasında bizler ciddi uyarılarda bulunuyor.  Eğitim ve maarif meselesi ilkokuldan üniversiteye tüm boyutlarıyla ele alınması gereken bir mesele olarak değerlendiriyoruz." ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşması sonrası "Zihniyet ve Yöntem Açısından Milli Eğitim Sistemine Yönelik Düşünceler Çalıştayı" başladı. Çalıştay; Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Avcı'nın moderatörlüğünde yapıldı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden ve İLMAR Başkanı Prof. Dr. Osman Şimşek, "Milli Eğitim Zihniyet Yapısına Yöntem Açısından Bakış" başlığıyla, İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Özyılmaz, "Eğitim Sistemimizin Geçmişten Gelen Temel Sorunları" başlığıyla, Talim ve Terbiye Kurulu Emekli Üyesi Dr. Mehmet Sürmeli, "Türk Milli Eğitim Sisteminin Kimlik İnşasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinin Konumu" başlığıyla ve Talim ve Terbiye Kurulu eski Üyesi Dr. Hasan Kavgacı, "Yerlilik ve Millilik Bağlamında Türkiye'de Dil Eğitimi Politikasının Analizi" başlığıyla sunumlar yaptılar. (İLKHA)