Kültür

Baba-kız, Filistin’deki soykırıma şehirlerde kurdukları resim sergisiyle dikkat çekiyorlar

Mardin’in Artuklu ilçesinde Mescid-i Aksa, Filistin-Gazze temalı resim sergisi açan baba-kız, 8 yıldır bu tür çalışmaları üstlenerek Filistin’deki işgal zulmünü duyuruyorlar.

Mardin Sivil Toplum Kuruluşu Platformu öncülüğünde Filistin özelinde çalışmalar yapan Hucurat Hareketi Derneği tarafından  15 Temmuz Şehitler Parkı’nda Mescid-i Aksa, Filistin-Gazze temalı resim sergisi düzenlendi.

Derneğin Başkanı Eyüp Güzel, baba-kız el birliğiyle yürüttükleri sergi hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin birçok iline giderek Filistin ve Mescid-i Aksa ile alakalı resim sergisi çalışmaları yaptıklarını söyledi.

“10 günlük daha yolculuğumuz var”

18 gündür Türkiye’nin birçok iline gittiklerini belirten Güzel, Filistin özelinde 8 yıldan beri çalışmalar yapmaktayız. Biz Kudüs Seferberliği adını verdiğimiz projemiz kapsamında dernek olarak 13 Temmuz'da yola çıktık. Aşağı yukarı 17-18 günden beri de yollardayız. Karadeniz bölgesini bitirdik. Daha sonra Erzurum'a Doğu Anadolu bölgesine oradan da Güneydoğu Anadolu bölgesindeki vilayetlere şu an girdik. Bugün de Mardin'deyiz. Yarın inşallah Şanlıurfa'da olacağız. Bundan sonrası için ise bir 10 günlük daha yolculuğumuz var. 10 gün sonra inşallah bir aydır turumuzu tamamlayarak İstanbul'da başladığımız yere varmış olacağız.” diye konuştu.

Sergi açmalarının amacını anlatan Güzel, "Burada insanlara, biraz daha Kudüs'e, özellikle Gazze'ye, çünkü orada bir soykırım süreci yaşanıyor ve dünyanın gözlerinin içine baka baka, çok fütursuzca, sınırsızca bir soykırım yaşanıyor. Bu soykırıma biraz daha dikkat çekmek amacıyla yapmış olduğumuz resimlerle insanların ilgisine sunmaya çalışıyoruz. Resimlerin birçoğu internette, televizyonlarda, sosyal medyada tabii ki çok fazlasıyla mevcut. Fakat insanlar kendi şehirlerine, kendi şehirlerinin meydanına bu şekilde farklı bir resim galerisi açıldığı zaman biraz daha konuya daha dikkatli odaklanmaya çalışıyorlar. Birçok insan gelip sorular sorup merakını gideriyor. 8 yıla aşkın kızımla beraber bu tür çalışmaları yapmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Babasıyla beraber 8 yıldır organizeli bir şekilde bu tür çalışmalara katıldığını belirten Şüheda Güzel, “Babamla beraber dernek olarak Filistin ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Bizim şu anki çalışmamız Mescid-i Aksa ile alakalı çalışmamız vardı. Ondan sonraki çalışmamızda 13 Temmuz'da İstanbul'dan Türkiye turuna çıktık. Amacımız insanlara farkındalık oluşturmak. Şehir şehir gezip insanlara burada bir şeyler göstermek amacımız.” dedi.

Güzel, şu ana kadar yaklaşık 15 il gezdiklerini, 10 şehri daha ziyaret edeceklerini belirterek gittikleri her yerde çok olumlu dönüşler aldıklarını vurguladı.

Resim sergisini ziyarete eden Meryem Günlüoğlu, "Bu tarz farkındalık çalışmalarının yapılması şehrimiz açısından çok güzel. Aynı zamanda bir çocuk bölümü oluşturulmuş ve çocuklara resim yaptırılarak bir etkinlik alanı oluşturulmuş. Tabii ki küçük yaştan itibaren bu meseleye çocukları yönlendirebilmemiz, bu anlamda bir bilinç oluşturabilmemiz ilerisi açısından da çok önemli. Müslüman, Kudüs açısından, Mescid-i Aksa açısından bilinçli bir gençliğin yetişmesi bizler açısından çok önemli.” şeklinde konuştu.

Bu tür çalışmaların bir nebze de olsa büyük bir yarar sağladığını ifade eden Günlüoğlu, “Bu adımları hafife almamak gerekiyor. Bugünkü işgal de bir anda ortaya çıkmış bir işgal değil. Küçük adımlarla bu aşamaya gelmiş bir işgalle karşı karşıyayız. Biz de bugün yaptığımız çalışmaların meyvesini belki bir anda alamayacağız. Aynı şekilde bir anda bu işgali durduramayacağız ama ileriki süreçlerde bir daha bu olayların yaşanmaması ve daha şuurlu bir gençlik yetiştirmek adına bu çalışmalar çok önemli. Bu tür çalışmaların meyvesini alacağımıza inanıyorum.” dedi. (İLKHA)