Röportaj

Batman'da bini aşkın madde bağımlısı hayata kazandırıldı

2019'dan bu yana binlerce alkol ve madde bağımlısı ile bağımlı yakınının başvurduğu Batman Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nde (YEDAM) verilen hizmet sayesinde bini aşkın bağımlı hayata kazandırıldı.

Batman merkez Bayındır Mahallesi'nde faaliyet yürüten YEŞİLAY Danışmanlık Merkezi'nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Sümeyye Aksoy, İLKHA muhabirine yürütülen hizmetlere ilişkin bilgi verdi.

Bağımlılıkla mücadelenin önemine dikkat çeken Aksoy, merkezde alkol, sigara ve madde bağımlıları ile yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti verdiklerini söyledi.

Bireyleri zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Aksoy, sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar gibi bağımlılıklarla mücadele ettiklerini anlattı.

"Hem bağımlılara hem de ailelerine destek sağlıyoruz"

Bağımlılığın son yıllarda pek çok ülkenin mücadele etmek zorunda kaldığı ciddi bir problem olduğunu vurgulayan Aksoy, "Bu noktada Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak 2015 yılından beri ücretsiz bir şekilde danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. Batman Yeşilay Danışmanlık Merkezi 2019 senesinden bu yana Batman halkına ücretsiz bir şekilde psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlamaktadır. Hizmet verdiğimiz alanlar tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı alanlarıdır. Bize başvuran kişilere bağımlılık alanında destek sağlamakla birlikte ailelerine de aynı şekilde ruhsal ve psikolojik destek sağlamaktayız." dedi.

"Kişilerin bilgileri asla kimseyle paylaşılmıyor"

Destek çalışmalarının ücretsiz olduğunu dile getiren Aksoy, "Yaptığımız çalışmalar ayrıca gizlilik esasında gerçekleştirilmektedir. Bize gelen kişilerin bilgileri hiçbir şekilde üçüncü kişilerle, herhangi kurum veya kuruluşla kesinlikle paylaşılmamaktadır. 115 nolu danışma hattını arayan herkes bize ulaşım sağlayabilir. Bu konuda yapmaları gereken tek şey sadece bizimle iletişime geçmeleridir." diye konuştu.

"Gönül rızasını esas alıyoruz"

Gönüllülük esasına göre çalıştıklarını kaydeden Aksoy, "Zorunlu yatış işlemleri noktasında değil, daha çok kişinin kendisini tedaviye gönül rızasını esas alıyoruz. Bize gelen kişilerle bir uzman klinik psikoloğumuz bir de sosyal hizmet görüşmelerimiz gerçekleştirilmektedir. Kişinin ihtiyacına nazaran, eğer tıbbi tedavi gerekiyorsa bu noktada hastanelere yönlendirme yapmaktayız. Merkezlerimizde ilaç desteği sağlanmamaktadır. Bu hizmet psikolojik destek ve sosyal hizmet desteğidir." ifadelerini kullandı.

"En çok başvuru aldığımız bağımlılık türü madde bağımlılığıdır"

İsteyen herkesin kendilerine ulaşabileceğini belirten Aksoy, şöyle devam etti:

"Batman'da şimdiye kadar yaklaşık olarak bin kişinin üzerinde kişiye bağımlılık alanında destek hizmeti sağladık. En çok başvuru aldığımız bağımlılık türü madde bağımlılığıdır. Akabinde şu anda tütün bağımlılığı gelmekte, ardından alkol bağımlılığı, sonrasında ise kumar ve internet bağımlılığı gelmektedir. Bu noktada bize başvurmak isteyen herkes, her zaman ve her koşulda randevu koşullarını sağlayarak ulaşabilirler." (İLKHA)