GÜNCEL

Batman'da deprem, yangın, kimyasal sızıntılara karşı tatbikat yapıldı

Batman'da 261 personel ve 42 araçla, AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan tatbikat kurumlar, vakıflar ve derneklerin katılımıyla yapıldı.

Yapılan tatbikatta Kozluk merkezli 5.7 çarpışmada yaşanan depremde enkaz altında kalanların kurtarılması ile birlikte, yaşanan kaza sonucu kimyasal sızıntıda yaralananlara karşı nasıl müdahale edileceğine yönelik eğitim verildi.

Diyarbakır'dan gelen AFAD Kimyasal Olaylara Müdahale ekipleri tarafından kurtarma tatbikatı yapıldı. Kurtarma ekiplerinin müdahalesi ile yangın söndürme ve soğutma çalışmaları icra edilip yaralılara ilk müdahalenin ve hastanelere sevk işlemleri yer aldı.

Tatbikatların ardından Batman Valiliği Mobil Koordinasyon Merkezinde değerlendirmelerde bulunan Batman Valisi Ekrem Canalp, "Kahramanmaraş merkezli depremlerde bunu net bir şekilde gördük ki mobil afet yönetim merkezlerine şiddetle ihtiyaç duyuluyor. Çünkü afette kamu ve valilik binaları yıkılmasa dahi hasar alabiliyor. Afet tırının içerisinde ihtiyaç duyulan her türlü donanım bulunmaktadır. Bugünkü tatbikatımızda Kozluk ilçemizde 5.7 şiddetinde olan bir depremin tatbikatı yapıldı. Böylesi bir durumda hangi kurumun ne yapması gerektiğine ilişkin sahada gerçek bir şekilde herkes üzerine düşen görevi yaptı." ifadelerini kullandı.

"Bütün arkadaşlarımız güzel bir performans gösterdi"

Olası bir afette kurtarma ekiplerinin nasıl davranması gerektiğinin canlı bir tatbikatının yapıldığını anımsatan Canalp, "Tatbikatta kimyasal madde riski olan alanlar için de Diyarbakır'dan gelmiş olan kimyasal olaylara müdahale mobil ekibi de yer aldı. Batman'da da kimyasal konularda petrol ve petrole dayalı sanayi tesislerinin varlığından dolayı ehemmiyet arz ediyor. Toplamda 261 personel ve 42 araçla tatbikat yaptık. Bütün arkadaşlarımız güzel bir performans gösterdi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." şeklinde konuştu.

Tatbikata AFAD başta olmak üzere itfaiye, jandarma, polis dışında arama kurtarma ekiplerinden, Umut Kervanı Arama Kurtarma, İHH Arama Kurtarma ve birçok STK'lar yer aldı.

Tatbikatın ardından katılımı gösteren kurumlar, vakıflar ve STK temsilcileri ile hatıra fotoğrafı çekildi. (İLKHA)