Gündem

"Bayram günleri sevinçlerimizi paylaşarak çoğaltacağımız günlerdir"

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bayramlaşmanın önemine değinen Adıyaman İl Müftü Vekili Mehmet Fehmi Sevil, bayramın birlik ve beraberlik günleri olduğuna değindi.

Bayramla vesilesiyle büyüklerin ziyaret edilmesi, anne ve babaların ellerinin öpülüp hayır dualarının alınması gerektiğine vurgu yapan Sevil, bayramların birer hediye olduğunu söyledi.

"Bayram günleri hediyedir"

Bayramların birer hediye olduğuna değinen Sevi, "Bayramlar sevinç günlerimizdir. Peygamber Efendimiz hicretten sonra Medine'de inşaların bazı günlerde eğlendiklerini görünce onları niçin eğlendiklerini sorar. Onlarda 'Ya Resullullah bunar bize atalarımızdan bize kalan sevinç, bayram günlerimizdir.' derler. Peygamber Efendimizde onlara size bu günlerin yerine iki ayrı gün hediye edeceğim der. Bunlar; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı günleridir.' der. Bayram günleri sevinç günleri ve sevinçlimizi paylaşarak çoğaltacağımız günlerdir. Çocukları vereceğimiz harçlıklarla sevindirme günleridir." dedi.

"Birlik ve beraberliğimize vesile olan günlerdir"

Bayramları ziyaret vesilesi yapmak gerektiğine değinen Sevil, "Bayram vesilesiyle büyüklerimizi ziyaret etmeyi unutmayalım. Anne ve babalarımızın ellerini öpüp hayır dualarını almayı unutmayalım. Bayramlar vahdet günleri, birlik ve beraberliğimize vesile olan günlerdir. Bu açıdan kırgınlıklar varsa kırgınlıkları bir an önce gidermek için bayramı vesile bilelim. Komşularımızı, akrabalarımızı, dostlarımızı ziyaret etmeyi unutmayalım. Dinimiz sıla-i rahmi emreder. Bayramlar sıla-i rahme vesiledir. Vefat etmiş olan yakınlarımızı unutmayalım onları da inşallah dualarla yad etmeyi unutmayalım. Bayramlar ümmetin birliğine vesile olan günlerdir. Bu vesileyle bizler inşallah dualarımıza Gazze'deki, Arakan'daki, Doğu Türkistan'daki kardeşlerimizi de dualarımıza dahil edelim. Onların da acılarının dinmesi için Rabbimize yalvaralım." ifadelerini kullandı.

"Keseceğimiz kurbanları üçe taksim edelim"

Bayramda muhtaç insanların unutulmaması gerektiğine değinen Sevil, "Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Keseceğimiz kurbanları üçe taksim edelim. Bir payını akrabalarımıza, bir payımız fakirlere ve komşularımıza bir payını da hane halkımıza ikram edelim. Yine bayramlar fakirleri de sevindirme günleridir. Bu vesileyle fakir, fukarayı sevindirelim." şeklinde konuştu.

"Teşrik tekbirlerini unutmayalım"

Sevil, "Kurban Bayramına has Arefe günü sabah namazı ile başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazıyla sona eren Teşrik Tekbirlerini getirmeyi unutmayalım." dedi. (İLKHA)