DÜNYA

BM: Gazze'de gıda fiyatları kıtlık nedeniyle 10 kattan fazla arttı

İşgal altındaki Filistin Topraklarında BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, ekmeğin hayati bir gıda ürünü olduğunu, zira bölgenin birçok sakininin erişebildikleri tek gıda olduğunu belirtiyor.

İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki BM İnsani İşlerin Koordinasyon Ofisinin son raporuna göre gıda krizi nedeniyle çatışmaların artmasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki temel gıda fiyatları savaşta öncesi seviyelere kıyasla yüzde 1000 arttı.

Raporda belirtildiği gibi, buğday unu ve yakıt kıtlığı nedeniyle Gazze'nin merkezindeki bazı fırınlar son günlerde faaliyetlerini periyodik olarak askıya aldı. Ekmeğin yaşamsal bir ürün olduğu vurgulayan BM raporu, çünkü bölgede yaşayanların çoğu için erişebildikleri tek yiyeceğin ekmek olduğunu belirtiyor.

Raporda ayrıca, Gazze Şehri de dahil olmak üzere yerleşim bölgesinin kuzey kesimindeki şiddetli mutfak tüpü kıtlığı nedeniyle bölge sakinlerinin atıkları yakıt olarak kullanmak zorunda kaldıkları ve bunun da solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma riskini artırdığı ortaya çıktı.

Raporda,  "Kuzey Gazze'de devam eden askeri operasyon nedeniyle yaklaşık 130 bin kişi son yedi hafta içinde evlerini terk etmek zorunda kaldı." denildi.

Belgede, "Gazze Şeridi'ndeki konut ihtiyacının dörtte birinden azı karşılanıyor ve kış yaklaşırken yaklaşık 1 milyon kişi zorlu hava koşullarına maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalıyor." ifadesine yer veriliyor.

Uluslararası kuruluşa göre 545 bin kişi de hasarlı binalarda ve derme çatma barınaklarda yaşıyor. Raporun yazarları, Filistin bölgesinin branda ve diğer inşaat malzemelerine ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor. (İLKHA)