DÜNYA

BM, Lübnan'da Gazze'ye benzer yeni bir "ölüm sarmalı" konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler insani yardım yetkilileri, Lübnan'ın Gazze'de meydana geldiği gibi bir "ölüm sarmalı" ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Dünya Gıda Programı Lübnan Direktörü Matthew Hollingworth, işgal rejimi ile Lübnan arasında tırmanan çatışmayı durdurmak için acil adımlar atılması çağrısında bulundu.

Hollingworth, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden işgal saldırılarının ortasında bu yılın ilk yarısını programın operasyonlarını koordine ederek geçirdiği için Lübnan ile Gazze arasındaki benzerliklerden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Hollingworth, "Uyandığım andan uykuya daldığım ana kadar aynı ölüm sarmalına girebileceğimiz aklımdan çıkmıyor. Bunun olmasına izin vermemeliyiz. Geçen yıl boyunca Gazze Şeridi'ndeki savaşın devam ettiğini, mahallelerin yıkıldığını ve bombalandığını gördükleri için birçok kişi kaçıyor ve bu ruhlarına, kalplerine ve zihinlerine derinlere kazındı." dedi.

UNICEF sözcüsü James Elder ise Gazze ile Lübnan arasında yerinden edilme, çocuklar üzerindeki etki veya kullanılan dil gibi benzerliklerin mevcut olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden Jeremy Lawrence ise, "Gazze'de gördüğümüz kalıpların aynısını görüyoruz. Yıkım, Gazze'de olduğu gibi Lübnan halkının inanamayacağı kadar büyük. Bunun tekrar olmasına izin veremeyiz." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)