DÜNYA

Brezilya, X’e yönelik yasağı kaldırdı

Elon Musk’ın sosyal medya platforum X, şirket ile ülkenin federal yüksek mahkeme bakanı Alexandre de Moraes arasında aylarca süren bir gerginliğin ardından Brezilya’da yeniden faaliyete geçiyor.

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, kamuoyuna açıklanan bir mahkeme belgesine göre, ülke çapında kapatılan sosyal medya platformu X'in Brezilya'da hizmetine geri dönmesini onayladı.

Elon Musk'ın X'i, 213 milyonluk nüfusun ve X'in en büyük pazarlarından birinin bulunduğu, kullanıcı tabanının 20 ila 40 milyon arasında tahmin edildiği, yüksek oranda çevrimiçi olan ülkede 30 Ağustos'ta engellenmişti.

Brezilya’nın Supremo Tribuno Federal olarak bilinen yüksek mahkemesi yaptığı açıklamada , ”Şirket, raportör Bakan Alexandre de Moraes tarafından belirlenen koşullara uydu. Platform Brezilyalılar tarafından bir kez daha kullanılabilir.” dedi.

Askıya alma kararı, X’in sahibi olan ve teknoloji şefi olarak yöneten Musk’ın, Brezilya mahkemesinin bazı kullanıcı hesaplarının yasaklanması veya mahkemenin federal yasaları ihlal ettiğini söylediği içeriklerin kaldırılması yönündeki taleplerine karşı gelmesi nedeniyle alındı.

Brezilya’nın katı internet düzenlemeleri, nefret söyleminin, şiddete teşvikin ve demokratik kurumlara zarar veren siyasi yanlış bilgilendirme veya içeriğin çevrimiçi yayılmasını sınırlamayı amaçlamaktadır. Ülke ayrıca teknoloji platformlarının Brezilya’da yasal bir temsilci çalıştırmasını şart koşuyor.

Musk, başlangıçta bunlara uymak yerine, X’in Brezilya’daki merkezini kapattı ve orada bir süre yasal temsilci çalıştırmayacağını söyledi. Musk, aylarca de Moraes’i kötüleyerek, onu film kötü adamı  Voldemort’la karşılaştırarak, ona “sahte” bir yargıç dedi.

SimilarWeb verilerine göre, X’in askıya alınması sırasında Bluesky ve Threads gibi rakipler Brezilya’da milyonlarca kullanıcı kazandı. (İLKHA)