EKONOMİ

Dışa bağımlılığı engellemek amacıyla yerli tohum üretiliyor

Tarımın başkenti olan Şanlıurfa'da, tarımın geliştirilmesi ve çiftçilerin milli tohuma yöneliminin arttırılması amacıyla yerli fide üretimi gerçekleştirilerek dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli tohuma talebin artması amaçlanıyor.

Şanlıurfa'da özel bir tarım firması tarafından "İlkhan" adında makarnalık buğday çeşidi olan tohum geliştirildi.

Bu çalışma ile milli tohumun yaygınlaştırılması ve yüksek verimli ürünlerin elde edilmesi hedeflenirken, bölgede ürün çeşitliliğinin sağlanması ve sürdürülebilir milli tohumun yaygınlaştırılması da amaçlanıyor.

Tohumun yüksek verim ve kaliteli buğday tanesine sahip olduğunu belirten Ziraat Mühendisi İlyas Ertürk, geliştirilen tohum hakkında İLKHA'ya konuştu.

Ertürk, üretim yapılan tohumların her geçen yıl yurt dışından sürekli alımının yapılarak piyasaya koyulduğunu belirterek, çiftçileri yerli ve milli tohum kullanması için çağrıda bulundu.

"Çeşidimiz yüksek verim ve kaliteli buğday tanesine sahiptir"

Ürettikleri makarnalık buğday "İlkhan" çeşidini tanıtan Ertürk, "Biz Poler Tarım olarak 2021 yılında Urfa Tarımsal Araştırma ile beraber İlkhan çeşidini piyasaya koymaya çalıştık ve yerli ve milli tohumumuz dediğimiz ilkhan çeşidini yaklaşık 2 yıldır bölgemizde çiftçilerimize ektiriyoruz. Aynı zamanda üretimini gerçekleştiriyoruz. İlkan çeşidimiz yüksek verim ve kaliteli buğday tanesine sahiptir. Aynı zamanda orta boylu, yazlık çeşit dediğimiz makarnalık buğday çeşidimiz. Tabii ki bölgede çiftçiler arasında bu sert buğday diye de geçiyor." dedi.

"Bölgeye sunmamız en büyük nedenlerinden biri dışa bağımlılığı engellemek"

Ertürk, "Bölgede 2 çeşit Güneydoğu olarak baktığımızda özellikle Urfa'da iki çeşit zaten buğday çeşidi ekliyor. Biri ekmeklik dediğimiz unluk bir de makarnalık hem makarnaya hem bulgur çeşitleri ekiliyor. Bölgede birçok çeşit var. Bu ilkhanı bizim bölgeye sunmamız en büyük nedenlerinden biri dışa bağımlılığı engellemek, yerli ve milli tohumu biraz daha bölgemize çiftçilerimize tanıtmak." diye konuştu.

"Bir tohumun bir geliştirilmesi öyle kolay olmuyor"

Yurt dışından getirilen tohumlarla dışarıya harcama olduğunu belirten Ertürk, "Yurt dışından gelen tohumların, üretim yapılan tohumların bizler her geçen yıl yurt dışından sürekli alımını gerçekleştirip piyasaya koyuyoruz. Dolayısıyla kendi paramız dışarıya çıkmış oluyor yani yurt dışına alsınlar biz bağımlı kalıyoruz. Türkiye içerisinde bizler bunu üreterek kendi çabamızla bir şeyleri yerine getirerek hamle yapmaya çalışıyoruz. O yüzden çiftçilerimize önerimiz, yerli ve milli tohum. Çünkü bir tohumun bir geliştirilmesi öyle kolay olmuyor. Yaklaşık 7 yıl bu tohumun geliştirilmesi ile ilgili arazide en ufak detayıyla ilgilenip melezlemelerimizi yaparak bunu ortaya çıkarıyoruz. 7 yıl geçen bir süreçten sonra bunu piyasaya koymaya çalışıyoruz. Şu an için de ortalama genel olarak baktığımda 10 yıldır aslında piyasada daha doğrusu elimizde olan bir çeşidimiz ama satış olarak baktığımızda 3 yıldır satışta diyoruz." şeklinde konuştu.

"Urfa'daki genel ortalama dekar başına 700 ile 800 kilogram bandındadır"

Ertürk son olarak şunları dile getirdi:

"Ortalama olarak dönüp baktığımızda, Urfa'daki genel ortalama 700 ile 800 kilogram bandındadır dekar başına. Ama bizler ilkhanı 2-3 yıldır ekiyoruz ve bölgenin tamamında ekmeye başladık. Mardin, Diyarbakır ve Urfa'da geçen yıl aldığımız ortalama verimler 1060-1050, 1100'e kadar alan çiftçilerimiz var. Tek amacımız şu; yüksek verim ve çiftçimize ne kadar yardımcı olabiliriz, ceplerine o kadar daha çok para koyabiliriz." (İLKHA)