DÜNYA

Discord Rusya'da engellendi

Discord platformu, Rus yasalarının tekrar tekrar ihlal edilmesi nedeniyle Rusya'da resmi olarak engellendi.

Roskomnadzor'un açıklamasına göre engelleme nedeninin, platformda yayınlanan yasa dışı bilgilere erişimi sınırlama gerekliliklerine uyulmaması olduğu belirtildi.

Açıklamada, Discord Messenger'a erişim, platformu terörist ve aşırılıkçı amaçlarla kullanılmasını, vatandaşların bunları gerçekleştirmek için işe alınmasını, uyuşturucu satışını önlemek için uygulanması gereken Rus mevzuatı gerekliliklerinin ihlali ve yasadışı bilgilerin yayınlanmasıyla bağlantılı olarak nedeniyle sınırlandığı belirtildi.

Discord, yasaklı içeriği kaldırma gerekliliklerine uymadığı için Rusya'da iki kez para cezasına çarptırılmıştı. 30 Eylül'de platforma 3,5 milyon ruble para cezası verildi. 2023 yılında mahkeme şirkete 6 milyon ruble ödeme emri verdi. Roskomnadzor, yaptığı açıklamada platformun 2023 mahkeme kararını görmezden geldiğini söyledi.

Ekim ayı başlarında Roskomnadzor, hizmet idaresine 947 yasaklı materyalin kaldırılması yönünde bir talep gönderdi. Bunların arasında aşırıcılık ve intihar çağrıları, çocuk pornografisi, uyuşturucu ve LGBT propagandası da vardı. Rus yetkili makamların itirazı sonrasında bu içeriğe sahip çok sayıda yayının kaldırılmadığı bildirildi. (İLKHA)