Yaşam

Düğünler, helal dairede yapıldığında evliliğin temeli de sağlam olur

Yaz mevsiminin gelmesi ile düğün sezonu açılırken, evliliğin ilk adımı olan düğünlerin İslami usullerle, yuvaların Allah’ın rızası gözetilerek kurulması gerektiğini belirten Emekli İmam-Hatip Hasan Yenigün, konuya ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.

Son yıllarda İslami düğünlere artan rağbet her geçen gün daha da artıyor. İslami açıdan toplumsal dönüşümü sağlayan İslami düğünler ile çocuklarını evlendiren aileler, düğünlerinin Kur'an ve sünnet çerçevesinde olmasına dikkat ediyor.

Düğün esnasında erkek ve kadınların düğünü ayrı mekânlarda izleyerek harem ve selamlığa dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Yenigün, Hazreti Muhammed Aleyhisselam'ın da en güzel örnek olması hasebiyle eğlenmenin helal dairede her Müslümanın hakkı olduğunu kaydetti.

"Nikâhın temeli düğündür"

Hazreti Muhammed Aleyhisselam'ın düğünlere ve helal dairede eğlenme hakkındaki önemine değinen Yenigün, "Yüce dinimiz İslam, evlenmeyi, aile kurmayı, çocuk sahibi olmayı teşvik eden bir dindir. Bir taraftan, Peygamberimiz Aleyhisselam 'evleniniz, boşamayınız' buyuruyor. Çünkü halel arasında Allah'ın buğz ettiği, sevmediği halel boşamadır. Nikâhın temelini doğru bir şekilde sünnete, Kur'an'a uygun bir şekilde atmak gerekiyor. Kız isterken 'Allah'ın emri, Peygamberin kavli' sözleriyle başlıyoruz. Nikâhın temeli düğündür. Bundan sonra başta düğünler olmak üzere ben düğünümü ve ondan sonraki aile hayatımı Allah'ın emrettiği, Peygamberin sünnetine uygun bir şekilde düzenleyeceğimize dair bir nevi söz vermiş oluyoruz. Dolayısıyla düğünlerimizi de haramdan, günahlardan uzak kalarak icra etmemiz gerekiyor. Ayrıca düğünlerimiz kişinin gücüne göre yapılmalıdır. Çünkü bazen o kızımızı istemeye gelen kişinin gücünü aşarak, bazı şartlar koşuyoruz. Aynı şekilde düğünlerimizi de kişinin gücünü aşmayacak şekilde yapmalıyız ve Kur'an'a göre halel ve harama riayet ederek yapmalıyız. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam bir Hadis-i Şerif'inde buyuruyor ki, 'Nikâhlarınızı mescitlerde ilan ediniz ve onun üzerine def çalın.' Elbette düğünlerimizde eğleneceğiz. Nikâhı gizli, kapalı yapmayınız. Bir kızı istediğiniz zaman bunu ilan edin. Nişanlılık bir ilandır aslında. Bu sünnete uygundur." şeklinde konuştu.

"Düğünlerde silahların patlatılması cahili bir adettir"

Düğün yapıldığında dikkat edilmesi ve kaçınılması gerekenler hakkında konuşan Yenigün, "Yemek yapmak, velime yapmak, insanları o yemeğe davet etmek. Bunlar tamamen dinimizin, Peygamberimizin tavsiyeleri arasındadır. Ancak bütün bunları yaparken haramlardan uzaklaşarak, içkiden uzak bir düğün yemeğini, kadınlar ayrı, erkekler ayrı, her biri, her bir tarafta eğlenerek bu düğünü yapmaları ve en önemli konulardan biri de silah sıkılmamsıdır. Düğünlerde silahların patlatılması cahili bir adettir. Birçok insanın hayatına, yaşamına son veriliyor. Onunla beraber çok pahalı otellerde, salonlarda değil, kişinin gücünü aşmayacak şekilde, Kur'an ve sünnete uygun bir şekilde düğün yapılırsa, o nikâhın, o ailenin temeli sağlam atılmış oluyor." ifadelerini kullandı.

"Sağlam bir aile meydana gelirse sağlam bir toplum da meydana gelir"

Yenigün, Kur'an ve sünnete göre ailenin temeli atıldığı vakit sağlam bir ailenin de meydana geleceğini kaydederek, "Peygamber Efendimiz döneminde de düğünler vardı. Allah Resulü bir gün bir düğüne gidiyor. Bakıyor ki böyle suskun haldedirler. Peygamberimiz 'hayır' diyor, 'kalkın' diyor, 'Şiirler okuyun, Bedir'de kahramanlık yapan, savaşan kahramanlardan bahsedin' diyor. İnsanları günaha sokmadan eğlenmek tabi ki uygundur. Çünkü neticede bir ailenin temeli atılıyor. Ailenin temeli sağlam atılırsa, Kur'an ve sünnete göre atılırsa sağlam bir aile meydana gelir. Sağlam bir aile meydana gelirse sağlam bir toplum da meydana gelir. Sağlıklı birey, mutlu aile ve huzurlu toplum. Bunlar birbirleriyle bağlantılıdır." şeklinde kaydetti. (İLKHA)