Röportaj

Engellilere yönelik ÖTV düzenlemesine tepki

Engellilere otomobil alımlarında ÖTV muafiyetine düzenleme yapılacağı vergi paketine engelli STK'ları tepki gösterdi.

Engellilere sağlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminde kısıtlama getirilmesi gündemde. Yapılacak yeni düzenlemeyle istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi hedefleniyor.

Engellilere yönelik ÖTV muafiyetinin bazı engelli yakınları tarafından suiistimal edildiği ve devlete 48 milyar liralık vergi kaybına yol açtığı ifade ediliyor.

Vergi paketindeki düzenlemede iki seçenekli plan üzerinde çalışıldığı kaydediliyor. İlk ihtimalde, istisnadan yararlanma süresinin beş yıldan 10 yıla çıkarılması, taşıtların veraset yoluyla devredilmesiyle ilgili vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi ve her yıl yeniden değerleme oranında yükselen tutarın, bu oranının yarısı kadar artırılması konuları tartışılıyor.

İkinci alternatif ise ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın kaldırılması, teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması düşünülüyor.

Engellilere getirilecek gelir şartı sunma mecburiyeti ve satın alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınacak. Bu esaslara bağlı olarak ilgili bakanlık tarafından araç alımında nakit desteği verilmesi üzerinde de çalışılıyor.

Konuyla ilgili konuşan Bursa Sakatlar Derneği Başkanı Müzeyyen Yıldırım; engellilere sağlanan ÖTV istisnası; vergi kaybı değil; devletin vergi adaletsizliği nedeniyle üstlenmek zorunda olduğu yükümlülük olduğunu söyledi.

"Engelliye engel getiren vergi paketi kabul edilemez"

Yeni engel getiren, vergi paketini kabul etmediklerini belirten Yıldırım, " Hepsi de bu ÖTV muafiyetinden yararlanamıyorlar.  Beş yıllığı sınırlı olan engellilere yönelik satılamaz kaydıyla alınan otomobillerin beş yılda bir arıza yapması nedeniyle engellilerin bununla uğraşamayacağından dolayı bu sınırlamanın da aynı şekilde kalmasını istiyoruz. On yıla çıkarılması konusunda söylentiler var. Bunlar yaşlı ve yüzde doksan üzeri engelli üzerinden yakınlarının aldıkları kullanan kişilerin sağlıklı olacağından dolayı bunlara belki on yılla sınırlama getirilebilir." dedi.

"Engellilerin hepsinin yararlanamadığı ÖTV muafiyetinden bir vergi geliri kaybı değildir"

Her alanda olduğu gibi engellilerin otomobil alımındaki ÖTV muafiyetinde de suiistimaller olabileceğini söyleyen Yıldırım, " Ancak bunları da devletin denetleme mekanizmaları devreye girerek bunları tespit etmeleri lazım. Kaldı ki sade ÖTV'de değil. 2022 engelli maaşları evde bakımlarda bu suiistimallerin olduğu duyumlarını biz duyuyoruz. Engellilerin hepsinin yararlanamadığı bu ÖTV muafiyetinden yararlanması bir vergi geliri kaybı değildir. Tam tersi anayasaya göre devletin üstlenmek zorunda olduğu bir yükümlülüktür.  Anayasanın onuncu maddesine göre kaldı ki dil, din, ırk, mezhep gözetilmeksizin herkes kanun önünde eşittir." diye belirtti.

"Suiistimal var diye ortadan kaldırılamaz"

Yıldırım, "Engellilere de bu kolaylıkların sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Vergi kayıpları eğer devletin azaltılmak isteniyorsa, asıl adaletsizliğe neden olan vergi afları, vergi uygulamaları, amaç dışı kullanılan teşviklere son verilmelidir. Suiistimal var diye ortadan kaldırılamaz." dedi. (İLKHA)