EKONOMİ

GSM bayilerinin fahiş fiyatlarla vatandaştan devir işlem ücreti alması tepkilere neden oldu

Batman'da GSM bayisine telefon hattı devir işlemini gerçekleştirmeye giden vatandaş, işlem için kendisine fiş ve fatura verilmeksizin bin 100 lira talep edilmesine tepki gösterdi.

Telefon hatlarında devir işlemi adı altında GSM firmalarının bilgisi ve kayıtlarda olmayan bir ücretin bayiler tarafından talep edilmesinin mağduriyet oluşturduğunu belirten vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Faturalı hatlarda yapılan devir işlem ücretinin direk faturaya yansıdığını ve normalde bayilerde hiçbir ücretin alınmaması gerektiğini belirten GSM bayi temsilcisi ve vatandaşlar, bayilerin fahiş orada ücret almakta olduklarını söyledi.

Bazı bayilerin 500 lira, bazılarının 750 lira ve kimi bayilerin ise bin 100 lira gibi hiçbir resmi karşılığı olmayan ücret talep ettiklerini ifade den bir GSM bayi temsilcisi, vatandaştan fahiş oranlarda ücretlerin alınmaması için yetkilileri göreve çağırdı.

Devir ücreti altında nakit olarak alınan paranın GSM firmalarının bilgisi dışında olduğunu belirten bayi temsilcisi, vatandaşın yaşadığı mağduriyetin önüne geçilmesi için maliye ya da yetkili kurumun müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

"Devir işlemi adı altında benden bin 100 lira istendi"

Hakan Duruk

Sadece devir işlemi için kendisinden bin 100 lira para talep edildiğini belirten vatandaş Hakan Duruk, "Babamın adına olan telefon numarasını kendi adıma devretmek için Türk Telekom bayisine gittim ve bunun için benden bin 100 lira ücret talep ettiler. Oradan çıkıp başka bir bayiye gittiğim de ise numaram faturalı olduğu için benden ücret talep edilmemesi gerektiğini söylediler. Yetkililerin sesimi duymasını ve bu haksız kazancın önüne geçmelerini istiyorum. Bu parayı talep ederken de hiçbir fiş ya da fatura da vermiyorlar. Sebebini sorduğum da ise 'prosedür gereği' deyip geçiştiriyorlar. Birçok insandan bu parayı alıyorlar ve ben de başka yere sormasaydım mecbur verecektim. Yetkililerden talebimiz maliyenin bu GSM bayilerini denetlemelerini ve gereğinin yapılmasını istiyoruz." dedi.

"Fatura ve fişi olmayan bir ücret, vatandaşlardan alınıyor"

Hamza İnal

Firmaların bilgisi dışında bayilerin ücret belirleyip vatandaştan aldıklarını ifade eden GSM bayii yetkilisi Hamza İnal, "Özellikle Batman'da her üç operatör bayilerinin faturalı hatlarla ilgili devir ve e-sim işleminde vatandaştan ücret almamaları gerekirken ücret almaları ve aldıkları ücreti fahiş almaları vatandaşı mağdur ediyor. Devir işleminde ücret alınmaması gerekirken bazıları 750 lira alırken e-sim de ise fatura sahibinden bedeli olan 50 lira faturaya yansıtılırken bayi bunun için de ekstra vatandaştan 500 lira talep ediyor. Bunlarla ilgili hiçbir şirketten, emniyetten ve maliyeden olsun denetlenmedikleri için istedikleri gibi milleti kandırabiliyorlar. Bu konuya acil bir şekilde çözüm bulmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"GSM bayileri kafalarına göre vatandaştan para alıyor"

Vatandaştan haksız yere para alındığının altını çizen İnal, "Bayilerin vatandaştan aldıkları bu para; kayıt dışı, vergisi olmayan, fişi olmayan bir paradır. Devir işlemlerinde vergiler zaten faturaya yansıdığı için GSM şirketleri hiçbir şekilde para talep etmiyor. Sadece bu işlemler sırasında bayinin 5 dakikalık uğraşısı vardır. Bazı bayiler vatandaştan devir işlemi ücreti adı altında 500 lira, 750 lira hatta bin 100 lira gibi ücretler alıyor. Vatandaş ise bu ücreti GSM firmasının bir talebiymiş gibi biliyor. Milet bu parayı bayinin kendi isteğine göre aldığını bilmiyorlar. Bu soruna çözüm bulunmazsa giderek büyüyecek halk daha çok mağdur olacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)