DÜNYA

Güney Afrika, askeri eğitim kampında tutuklanan 95 Libyalıyı sınır dışı etti

Güney Afrika İçişleri Bakanlığı, geçen ay ülkede şüpheli yasadışı bir askeri eğitim üssünde tutuklanan 95 Libyalıyı sınır dışı etti.

Temmuz ayında 95 Libya uyruklu, Mpumalanga eyaletindeki White River'da askeri eğitim aldıkları iddiasıyla polis tarafından tutuklandı.

Ancak Güney Afrika Ulusal Savcılık Kurumu (NPA), Perşembe günü Göçmenlik Yasası'nı ihlal ettikleri gerekçesiyle onları mahkum etmek için yeterli kanıt olmadığını söyleyerek haklarındaki suçlamaları geri çekti.

İçişleri Bakanlığı, Pazar günü yayınladığı bir bildiride, 95 Libyalının sınır dışı edilmesindeki rolünün tamamlandığını belirterek, "Bu kişilerin bu sabah Libya Hükümeti tarafından ödenen bir uçuşla Kruger Mpumalanga Uluslararası Havaalanı'ndan Güney Afrika'dan ayrılmaları planlanıyor." dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, uçak Pazar günü havalimanından ayrıldı.

Güney Afrika İçişleri Bakanı Leon Schreiber, konuya ilişkin, "Hızlı bir sınır dışı etme sağlamak için yorulmadan çalışan içişleri yetkililerini ve diğer kolluk kuvvetlerini takdir ediyorum. Ülkenin göç yasalarına saygı gösterilmesini ve uyulmasını sağlamak için elimizdeki tüm kaynakları kullanmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı, Libyalıların vizelerini iptal etti ve vize başvurularında Güney Afrika'ya güvenlik görevlisi olarak eğitim almak için geldiklerine dair yanlış beyanlarda bulunduklarını söyledi. NPA, iddia edilen askeri eğitim kampının planlayıcıları, organizatörleri ve finansörlerine karşı soruşturmalara devam edeceklerini söyledi. (İLKHA)