DÜNYA

Hizbullah'ın şehadetini ilan ettiği komutan Fuad Şükür kimdir?

Lübnan Hizbullahı, işgalcilerin Beyrut'un güney banliyösüne Salı akşamı düzenlediği saldırının ardından hareketin askeri komutanı Fuad Şükür'ün şehit edildiğini duyurdu.

Hizbullah, Lübnan'ın Beyrut kentinin güney banliyösü Hara Tehreyk bölgesine işgalin hava saldırısında hedef alınmasının ardından şehit düşen üst düzey komutan Fuad Şükür’ün (Hacı Muhsin) şehadetiyle ilgili açıklamada bulundu.

Açıklamada, komutan Şükür'ün "Kudüs Yolunda" şehit olan büyük bir mücahit olduğu vurgulandı.

Hizbullah açıklamasında, "Onun aramızda bulunması direniş için ayrı bir avantaj olduğu gibi, onun büyük şehadeti, yoldaşları için başarıları, zaferleri ve kabiliyetleri korumak, bu büyük liderin özlemle beklediği hedef ve özlemlere ulaşmak için azim ve cesaretle ilerlemeleri konusunda yankı uyandıracak bir motivasyon olacaktır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Direniş hareketinin suikasta ilişkin tutumunun, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın bugün yapacağı konuşmayla açıklanacağı vurgulandı.

Fuad Şükür kimdir

Bekaa Vadisi'ndeki Nebi Şit kasabasından olan Hacı Muhsin künyeli Fuad Şükür, Lübnan'daki İslami Direniş'in kurucu üyelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Şükür, askeri faaliyetlerine Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Uzai bölgesinde başladı ve kısa sürede 1982 siyonist işgaline karşı direnişte kilit bir figür haline geldi.

Hasan Nasrallah'ın en yakın danışmanlarından biri olarak kabul edilen Şükür, ABD tarafından, İç Savaş sırasında Lübnan'da konuşlanmış Amerikan ve Fransız askerlerinin öldürülmesiyle sonuçlanan 1983 Beyrut Kışlası eylemlerinde bombalama operasyonundaki rolü nedeniyle takip ediliyordu.

Operasyonun ardından ABD, Şükür hakkında herhangi bir bilgi verene 5 milyon dolarlık bir ödül koydu ancak onu bulamadı. 2015 yılında Hazine Bakanlığı tarafından "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist" olarak adlandırıldıktan sonra 2019 yılında ABD tarafından "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist" olarak nitelendirildi.

Kendisi "tecrübeli bir gazi" olarak tanımlanıyor ve Hizbullah'ın hassas güdümlü füze cephaneliğinin geliştirilmesinin arkasındaki beyinlerden biri olarak tanımlanıyor.

1992-1995 yılları arasında Hizbullah askeri kadrolarının Bosna Hersek'teki Müslümanları desteklemek üzere gönderilmesi sürecini yönetti ve organize etti.

Lübnan'a döndükten sonra 1995 yılına kadar askeri birlik komutanı olarak direniş faaliyetlerini sürdürdü ve Hizbullah'ın deniz ve hava kuvvetlerinin kurulmasında önemli rol oynadı.

Özellikle Temmuz 2006 savaşı ve sonrasında Hizbullah için askeri planlar geliştirmekten sorumlu liderdi. Aynı zamanda direniş tarihinin çeşitli aşamalarında belirli askeri ve güvenlik misyonlarına da liderlik etti

Şehid Fuad Şükür, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah ve partinin Şura Konseyi tarafından merkezi bir Cihat yardımcısı olarak atandı. (İLKHA)