Röportaj

Hukukçu Çınar, rötarlı uçuşlarda yürürlüğe giren tazminat hakkını değerlendirdi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 3 saati aşan rötarlı uçuşlarda yolculara tazminat ödenmesine ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Hukukçu Ammar Çınar, uygulamanın yerine olduğunu ancak elde olmayan sebeplerle uçağı kaçıran yolcular için de bir uygulamanın hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) yaptığı yeni düzenlemeye göre, rötar nedeniyle planlanan varış noktasına 3 saatten fazla gecikme yaşanması halinde yolculara tazminat ödenecek.

Düzenlemeye göre yolculara iç hat uçuşları için 100 euro, dış hat uçuşlarında bin 500 kilometreye kadar olan uçuşlarda 250 euro, bin 500-3 bin 500 kilometre arası uçuşlarda 400 euro, 3 bin 500 kilometreden uzun uçuşlarda 600 euro tazminat hakkı tanınacak.

Tazminat ödemeleri, ödemenin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden Türk Lirası cinsinden hesaplanacak.

"Tazminat ile mağduriyet bir nebze de olsa giderilmiş olunacak"

Yapılan düzenleme ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Avukat Ammar Çınar, "10 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete'de bir düzenleme yayımlandı. Söz konusu hükme göre; havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair yapılan düzenlemede, teknik ve operasyonel nedenlerden kaynaklı olarak 3 saat ve üzeri rötarlı uçuşlarda tazminat hakkı getirildi. İç hatlarda mesafe fark etmeksizin 100 euro, dış hatlarda ise bin 500 kilometreye kadar olan uçuşlarda 250 euro, bin 500 ila 3 bin 500 arasındaki mesafelerde 400 euro, 3 bin 500 kilometre ve üzerindeki uçuşlarda ise 600 euro tazminat talep etmek hakkı getirildi. Bu düzenlemeyi bir vatandaş olarak da bir hukukçu olarak da olumlu görüyoruz. Rötar meselesi çok sıkça yaşanan bir olaydı. Bu durum yolcuların gideceği yerlerde yapacakları işlerin aksamasına neden oluyordu. Yapılan düzenleme ile bir nebze de olsun mağduriyet giderilmiş olacak" dedi.

Hak edilen tazminat nasıl alınacak?

Yapılan düzenleme ile rötarlı uçuşlarda hak talep edecek olanların izlemesi gereken süreç ile ilgili de konuşan Çınar, "Eğer rötar 3 saat ve üzerinde gerçekleşmiş ise yolcu indikten sonra ilgili hava yoluna yazılı olarak başvuru yapmak suretiyle tazminat isteyebilir. Ödeme ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın döviz kuruna göre ödemenin yapılacağı günde Türk Lirası karşılığı olarak hesaplanıp ödeme yapılacak." diye konuştu.

"Elde olmayan sebeplerle uçağı kaçıranlar için de bir düzenleme yapılmalı"

Söz konusu düzenlemenin yanı sıra yolcuların çokça karşılaştıkları sorunlardan birisinin de uçağa geç kalınması halinde tüm haklarının yanması nedeniyle oluşan mağduriyetin olduğuna dikkati çeken Çınar, bu konuda da hem yolcuyu hem de havayolu şirketini koruyacak şekilde yeni bir düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Çınar, "Yolcuların kendilerinden kaynaklanmayan birtakım nedenlerle havalimanına geç ulaşma durumları olabilir. Özellikle İstanbul şartlarında trafik gibi nedenlerle çok şıkça gündeme gelebilir. Yolcu havalimanına geldiğinde uçak kapılarının kapandığını öğreniyor ve bileti yanıyor. En iyi ihtimalle havayolu şirketi bilet için ödenen miktarın yalnızca KDV'sini geri alabilir. Havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair yönetmelikte de bir düzenleme yok. Bir vatandaş ve hukukçu olarak bu konuda da bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu konu çok sıkça gündeme geliyor. Rötarlı uçuşlarda doğan tazminat hakkı gibi yolcudan kaynaklanmaya nedenlerle uçağın kaçırılması durumunda, yolcunun mağduriyetini belgelemesi durumunda ödediği bilet parasının iade edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte yine yolcudan kaynaklanmayan sebeplerle eğer uçak kaçırıldıysa alacağı yeni bilet için indirim uygulanarak yolcunun mağduriyeti giderilebilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)