EKONOMİ

“İnşaat malzemelerine gelen zamlar konut fiyatlarını da etkileyecektir”

Konut fiyatlarındaki artışın maliyetlerden kaynaklandığını söyleyen Emlak Danışmanı Nuri Avcı, son zamanlarda inşaat sektöründeki malzemelere büyük oranda zam geldiğini ve bunun da fiyatları etkilediğini söyledi.

Son zamanlarda konut satışı ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Emlak Danışmanı Nuri Avcı, konut satışının bir önceki aya göre daha iyi olduğunu söyledi.

Fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşlarımız daireye ulaşamadı”

İstanbul'da gayrimenkul danışmanlığı yaptığını söyleyen Avcı, ”2021 yılından 2023 yılına kadar gayrimenkulde çok hızlı bir sirkülasyon vardı. Fiyatlar, haftalık ve aylık olarak artmaktaydı. Bununla birlikte konutta çok büyük bir talep vardı. Ama 2024 yılının başından itibaren özellikle ilk 6 aylık süreçte piyasalar çok durgun oldu. Fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşlarımız dairelere ulaşamadılar. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de faiz politikası. Faizlerin hem konut bazlı hem de kredili mevduat faizlerinin çok yüksek olması vatandaşlarımızı biraz düşündürdü ve vatandaşlarımızın yönünü farklı mecralara çevirdi.” dedi.

 “Temmuz ayında 127 bin 13 konut satıldı“

Şu anda bazı vatandaşlar dairelerini satarak paralarını faize yatırdığını söyleyen Avcı, "Tabii bu uzun vadede olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Çünkü biz bunu önceki yıllarda da gördük. Birçok vatandaşımız bunun bilincinde değil. Özellikle ilk 6 aylık süreçte piyasalar çok durgun bir şekilde seyretmekte. Konut satışları çok fazla azaldı. Ama temmuz ayında tam tersi durumu oldu. Haziran ayında 79 bin konut satışı yapılırken Temmuz ayında 127 bin 13 konut satıldı. Bu satışların büyük bir kısmı nakit olarak satıldı. Haziran ayında yüzde 82’lik bir ipotekli satış söz konusuyken bu oran temmuz ayında da çok fazla değişiklik göstermedi. Bu sefer yüzde 9 olarak seyretti.” diye konuştu.

Şu anda halk arasında ve sosyal medyada konut fiyatlarının düştüğü ve daha da düşeceğiyle alakalı bir algının oluştuğunu söyleyen Avcı, "T.L. bazında herhangi bir düşüş söz konusu değil. 2023 yılının ortalarında olan bir daire fiyatı 2 milyon iken şu anda 3 milyon civarında. Yani burada yüzde 50’lik bir artış söz konusu. Tabii bu enflasyon altında, yüzde 65-75 arasında seyretmekte. Burada bir düşüş var. Reel olarak biz buna düşüş diyoruz. Yüzde 14’lük bir düşüş var." dedi.

“İşçilik fiyatları sürekli yükselmekte”

Kirada olan vatandaşlara daire almayı tavsiye eden Avcı, “Reel olarak daire fiyatları tam seviyesine ulaşmış değil. Piyasalar şu anda baskılanmış durumda. Özellikle kredilerden kaynaklı ciddi bir baskı altında. Bundan dolayı dairelerde fiyat yükseliş hızını düşürmekte. Krediler 1,25- 1,20’nin altına düşerse bunun konut fiyatlarına yansıyacağını öngörüyoruz. Çünkü gelen zamlar var. Örneğin betona son 1-2 ay içerisinde yüzde 15’lik bir zam geldi. Cam ve cam ürünlerine geçen hafta yüzde 7’lik zam geldi. İşçilik fiyatları sürekli yükselmekte. Haliyle bu durum konutlara yansıyacaktır." şeklinde konuştu.

“Vatandaşlar şu anda yatırım için yönünü arsaya çevirmiştir”

Vatandaşların büyük bir kısmının, yatırım aracı olarak daire değil de arsaya yöneldiğini söyleyen Avcı, "Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı yönünü konuttan daha çok arsaya çeviriyor. Mesela şu anda 300 bin- 500 bin lirası olan bir vatandaş bu paralarla konut alamayacağı için özellikle Kırklareli'nden Tekirdağ'dan Edirne'den arsa yönelişine girdi. O bölgede son aylarda hatta son yıllara baktığımız zaman ciddi bir talep var. Vatandaşlarımız şu an yönünü oraya çevirmişler. Oradan arsa, arazi almak suretiyle yatırımlarını o yöne çevirmişler.” ifadelerine yer verdi.  (İLKHA)