DÜNYA

İran askeri geçit töreninde balistik füzelerini sergiledi

Tahran’da düzenlenen askeri geçit töreninde İran, 21 balistik füzesini sergilerken törende konuşan Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ülkesinin caydırıcılığına dikkat çekti.

İran'da "Kutsal Savunma" Haftası nedeniyle her sene 21 Eylül'de İslam Cumhuriyeti kurucusu İmam Humeyni'nin başkent Tahran'daki türbesinin önünde askeri geçit töreni gerçekleştirildi.

Törene İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da katılarak bir konuşma yaptı.

Pezeşkiyan, "Sömürgeci ülkelerin İran'ı ve İslam Devrimi'ni yok etmek ve onu umutsuzluğa sürüklemek için tasarladığı korkak saldırıyı etkisiz hale getirebilen şey, askeri güçlerin ve İran'ın tüm aziz halkının birliğiydi." dedi.

Emperyalizmin İran milletinin İslam devriminin devamını engellemeye çalıştığını ancak halkın, savaşçıların, Ordu ve Devrim Mıhafızlarının varlığının bu toprakları onurlu bir şekilde savunmayı mümkün kıldığını belirten Pezeşkiyan, “Bugün İran'ın savunma gücü savunma ve caydırıcılık alanında o kadar büyümüştür ki, hiçbir kimse ülkeye saldırmayı düşünmeye bile cesaret edememektedir." ifadesini kullandı.

Pezeşkiyan, "İslam ülkeleri ile birlik ve beraberlik içinde kendi vatanımızı savunmanın yanı sıra, bölgemizi de barış, güvenlik ve huzur içinde koruyabildiğimizi tüm dünyaya ilan edebilir ve kadın ve çoçuk katili gaspçı ve soykırımcı Siyonist rejimi cezalandırabiliriz.” Diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İslam ümmetinin birlik olması durumunda siyonist rejimin bu tür suçları işleyemeyeceğini vurguladı.

Geçit töreninde 2 Hayberşeken, 2 Fettah , 4 Hacı Kasım, 2 Kadir, 2 Emad, 3 Hurremşehr, 4 Seccil ve 2 Cihad füzesi dahil olmak üzere 21 balistik füze görücüye çıkarıldı.

İran medyasına göre  “Fettah” füzesi teknolojisi gereği farklı yönlerde ve yüksekliklerde hareket etmesi nedeniyle hiçbir füze tarafından imha edilemiyor.

Hızı 13 Mach ve menzili ise 1400 km olan “Fettah” füzesinin hedefi doğru bir şekilde vurma kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.

İslam Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'nin bilim adamları tarafından tasarlanan ve inşa edilen stratejik füze "Cihad" ise katı yakıtla çalışıyor. (İLKHA)