DÜNYA

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin nihai rapor açıklandı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopter kazasının boyutlarını ve sebeplerini araştıran üst kurulun nihai raporu yayımlandı. Rapora göre kazada herhangi bir sabotaj izine rastlamadı.

Uzman ve deneyimli askeri ve sivil bir ekipten oluşan bir kurulun çalışmaları sonucunda, kaza yapan helikopterin teknik, mühendislik, elektronik ve navigasyon koşulları ayrıntılı ve uzmanlıkla incelendi ve bu incelemeler neticesinde rapor hazırlandı.

İRNA'nın yayınladığı rapora göre helikopterin satın alındığı ve kullanılmaya başlandığı tarihten kazanın meydana geldiği ana kadar yapılan bakım ve onarımlar, ana ve önemli parçaların değiştirilmesi dahil olmak üzere incelendi ve tüm işlemlerin belirlenen standartlara uygun olarak yapıldığı tespit edildi.

Helikopterin son 4 yılda yapılan onarımları da uzmanlıkla incelendi ve yapılan işlemlerde herhangi bir sorun bulunmadı.

Tebriz'den Ağbend Köprüsü'ne, Kız Kalesi Barajı'na ve oradan da Tebriz Rafinerisi'ne kadar olan uçuş güzergahları ayrıntılı olarak incelendi ve helikopterin önceden belirlenmiş rotadan sapmadığı tespit edildi.

Helikopterin kalan parçaları ve sistemleri (motorlar, güç ve yakıt sistemleri, elektronik, elektro-optik ekipmanlar) Savunma Bakanlığı Havacılık Sanayi Kurumu uzmanları tarafından test edildi ve helikopterin düşmesine neden olabilecek hiçbir arıza bulunmadı.

Meteoroloji Kurumu'nun (mevcut hava durumu, tahminler ve olumsuz hava koşulları uyarıları) kaza gününden bir gün önce ve kaza günü için yaptığı tahminler uzmanlar tarafından incelendi ve olay günündeki hava koşulları ile uyumlu olduğu görüldü.

Helikopterin kabin içi ses kayıt sistemi (CVR) ve uçuş veri kaydedici (FDR) sistemine ait veriler analiz edildi ve bu sistemlerde de helikopter pilotu tarafından herhangi bir acil durum mesajı veya durumu bildirilmediği görüldü.

Adli tıp teknik komitesinin raporuna göre, kazada hayatını kaybedenlerin vücutlarına yapılan toksikoloji ve patoloji testlerinde herhangi bir şüpheli bulguya rastlanmadı.

Helikopterin parçaları ve sistemleri uzmanlar tarafından incelendi ve parçalarda veya sistemlerde sabotaj belirtisi bulunmadı.

Helikopterin saldırı ve savunma sistemleri, elektronik harp ve manyetik alan oluşturma veya lazer ile hedef alınma olasılığı uzmanlar tarafından incelendi ve bu olayların kazaya neden olduğu ihtimali reddedildi.

Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Uzmanlık Kurulunun nihai görüşünde helikopterin düşmesinin ana nedeninin, "ilkbahar mevsiminde bölgenin karmaşık iklim ve hava koşulları" ve helikopterin bir dağa çarpması ile sonuçlanan ani "yoğun ve yükselen sis tabakasının" oluşumu olduğu kaydedildi. 

19 Mayıs'ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin de bulunduğu helikopter kazasında Reisi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile birlikte bazı yetkililer hayatını kaybetmişti. (İLKHA)