EKONOMİ

İş dünyasından "Enflasyon Muhasebesi" düzenlemesine tepki

HAKSİAD, Hazine ve Mali Bakanlığı'nın 27 Ağustos'ta ilk defa uygulayacağı Enflasyon Muhasebesi düzenlemesinin, işletmelerin vergi yükünü artıracağını belirterek böyle bir uygulamanın adil bir çözüm yolu olmayacağını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının, 27 Ağustos 2024 tarihinden itibaren uygulamaya koyacağı "Enflasyon Muhasebesi" düzenlemesine iş dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor.

İş dünyası için ciddi sorunlar içeren düzenlemenin sıkıntılı taraflarını kamuoyu ile paylaşan Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Güneş, yayımladığı basın açıklamasında, düzenlemenin yeniden gözden geçirilerek iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

"Satılmamış malın vergisi olur mu?" diyerek duruma tepki gösteren Güneş, böyle bir vergi yükünün işletmeleri zor durumda bırakacağını dile getirdi.

Güneş, yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Enflasyon muhasebesi ya da enflasyon düzeltmesi, enflasyonun bir şirketin mali tabloları üzerindeki etkisini dikkate alan bir mali raporlama şeklidir. Para biriminin satın alma gücündeki dalgalanmaları hesaba katacak şekilde şirketlerin mali tablolarının değiştirilmesini içerir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 27 Ağustos'ta enflasyon muhasebesi uygulamasını başlatacak. Bu uygulama ile; işletmeler bu ay verilecek ikinci geçici vergi beyanlarında ilk defa enflasyon düzenlenmesinin vergisel etkisiyle karşı karşıya kalacaklar.

Yani; henüz elde edilmemiş stoktaki malların, makinaların, demirbaş ve teçhizatların artan değeri üzerinden, ortada gerçekleşen bir gelir yokken vergi verilmesi öngörülüyor. 'Satılmamış malın vergisi olur mu?' 'Satış hareketi olmayan, satılmamış malın vergisi nasıl olur?'

İş dünyasına sessiz sedasız enflasyon vergisi adı altında yeni vergiler gelecek. İş dünyasının enflasyonla mücadeledeki program ve çalışmaları karşısında böyle bir vergi yükünün çıkarılması işletmeleri zor durumda bırakacaktır.

Bu düzenlemeyle; sanayicilere üreticilere ek bir külfet getirecektir. İşletmelerin rekabet gücünü azaltacaktır. Borçlu firmaların mağduriyetini ve yükünü artıracaktır.

Yapılmak istenen uygulama vergi prensipleri ile uyuşmuyor. 'Hazine dolsun da kaynak nereden gelirse gelsin' anlayışı kabul edilemez. Bu uygulama ile yatırım yapacak ve işletme kuracakların önü kesilmiş olacak. Firmaların sermaye gücünü azaltacağı gibi, zayıf sermayeli firmalara ek vergi çıkarmak doğru bir uygulama değil.

Yıl sonu enflasyon verileri ve önümüzdeki yıl tahmin edilen enflasyon verileri ile işletmelerin iş hacminin, cirolarının düşeceği öngörülürken, böyle bir verginin çıkarılması adil bir çözüm olmayacaktır.

Hükümet ve Hazine ve Maliye Bakanı'ndan talebimiz; bu düzenlemenin aklı selim bir şekilde tekrar gözden geçirilmesini ve iptal edilmesini istiyoruz." (İLKHA)