Sağlık

Kanın tek tedarikçisi ve üreticisi: Kan bağışçıları

14 Haziran "Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü" ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bursa Kızılay Şube Başkanı Doç. Dr. Murat Tutanç, "Kan üretilen bir ürün değil. Tek üreticisi ve alınabilen tek yer insan olduğu için tek müracaat edebileceğimiz yer kan bağışçısı olan insanlardır." dedi.

Her yıl 14 Haziran tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "Dünya Kan Bağışçıları Günü" olarak kutlanır.

Kızılay, "14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü"nün güvenli kan ve kan ürünlerine duyulan ihtiyaç konusunda farkındalık yaratmak ve gönüllü olarak hayat kurtaran kan bağışçılarına teşekkür etmek üzere bu yıl 20'nci kez kutlanacağını duyurdu.

Konuyla ilgili konuşan Bursa Kızılay Şube Başkanı Doç. Dr. Murat Tutanç, kan bağışını rutin haline getirip "Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır" bilinciyle sürekli kan bağışı yapmak gerektiğini belirtti.

"Kan bağışçıları kanları hastalara bağışlıyorlar"

Kızılay'ın kan ihtiyacı olan hastalara bağışçıların kanlarını ulaştırdığı bir köprü olduğunu aktaran Tutanç, "Kan bağışçıları kanlarını herhangi bir kuruma, herhangi bir hastaneye, herhangi bir kuruluşa bağışlamıyorlar. Bunun içinde Kızılay da var. Kızılay'a bağışlamıyorlar. Kime bağışlıyorlar? Kan bağışçıları kanlarını hastalara bağışlıyorlar. Bu kan bağışları hepsi hastalara gidiyor. Kan bağışçılarının bu bilinçle kanlarını bağışlıyor olmaları lazım. Diğer hastanelerde olduğu gibi yaklaşık on bir tane hastane var. Tabii ki bunun yanında kan bağışlarını alan en büyük kuruluş Kızılay'dır. Kızılay da diğer hastaneler gibi kanları alıp hastalara ulaştırmakla görevli. Kan bağışçılarının bu bilinçle kanlarını bağışlaması gerekir." dedi.

"Sıcak havalarda kan bağışları azalıyor"

Mevsimsel olarak kan bağışlarının arttığı ve azaldığı dönemler olduğunu belirten Tutanç, "Çok soğuk günlerde, Ramazan ayında veya çok sıcak günlerde kan bağışları giderek düşüyor. Bağışçılar kendi konforlarını da düşünüyorlar kan verirken. Haklılar mı? Haklılar. Her insan herhangi bir işi yaparken konforlu bir şekilde bunu yapmasını istiyor. Kızılay da kan bağışçılarının konforunu arttırmak için sürekli çalışmalar içinde. Sıcaklara girdiğimizde kan bağışları yine azalıyor, azalacak.  Biz de bunun için tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz. Değişik yerlerde, değişik saatlerde stantlar açarak kan alma birimlerini oraya göndererek kan bağışçılarının ayağına giderek onların konforunu arttırarak kan almaya çalışıyoruz." dedi.

"Kan üretilen bir ürün değil"

Sıcak havaların başladığını söyleyen Tutanç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kan sayılarımız tekrar düşecek diye biliyoruz. Kan bağışçılarının hassasiyetlerine dokunarak kan bağışlamalarını hem tavsiye ediyoruz hem de bekliyoruz. Kan üretilen bir ürün değil. Doku bağışlayan gibi, organ bağışlayan gibi kan da bağışlanan bir şey ancak insanın ürettiği dokudan çok da ayrılacağımız değil bir doku. Tek üreticisi insan olduğu için alınabilen tek yer insan olduğu için herhangi bir makinede üretemediğimiz için hastaların kana ihtiyaç olduğunda tek müracaat edebileceğimiz yer elbette ki kan bağışçısı olan insanlardır. Bunun bilincinde olarak bizim de kana ihtiyacımız olabilir. Bir yakınımızın da kana ihtiyacı olabilir diyerek bu kan bağışını rutin hale getirip 'Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır' bilinciyle sürekli kan bağışı yapmak lazım. Kan bağışı yapmayı tavsiye etmek lazımdır." diye konuştu. (İLKHA)