Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: İngiltere'nin üsleri nedeniyle Kıbrıs’ın hedef haline gelebilir

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki egemen üssü bulunduğunu, kimsenin bu üslere karışamadığını ancak buralardaki hareketlilikle Kıbrıs’ın hedef haline gelebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere temaslarını tamamlayarak, ülkeye döndü.

Tatar, Ercan Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Manchester ve Londra’daki temaslarını değerlendirdi. Tatar, ilk önce Manchester’i ziyaret ettiğini, burada Kıbrıslı Türkler, iş insanları, siyasiler ve diğer yetkililerle görüştüğünü kaydetti.

Dünyaca ünlü düşünce merkezi Chatham House’da katıldığı toplantıda da yeni siyaseti, iki devletli çözüm siyasetini anlatma fırsatı bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, federal temelde çözüm arayışlarının neden sonuç vermediğini ayrıntılarıyla anlattığını kaydetti.

Katılımcıların ilgi gösterdiğini çünkü çoğu insanın Kıbrıs sorununu bildiğini ancak işin gerçeğini bilmediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu yüzden siyasi alanda mücadeleyi sürdürürken, bu tip düşünce merkezlerinde de gerçekleri ortaya koyacaklarını söyledi.

Parlamenterlerin verdiği resepsiyona da katıldığını ve Kıbrıs meselesindeki son durumu anlattığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’nin seçimden sonra Kıbrıs siyasetini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki egemen üssü bulunduğunu, kimsenin bu üslere karışamadığını ancak buralardaki hareketlilikle Kıbrıs’ın hedef haline gelebileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk halkına haksızlık yapıldığını ve herkesin bunu kabul ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, artık bu haksızlığa son verilmesi gerektiğini söyledi.

Müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerde devamının mümkün olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemen eşit statüsü kabul edilirse yeni bir müzakere sürecinin başlayabileceğini ifade etti. 

Müzakerelere başlamak için ilk etapta KKTC’nin tanınmasını şart koymadıklarını ancak egemenlikle “3D” dedikleri "direkt ticaret, direkt uçuş ve direkt temas" taleplerinin olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “İzolasyonlar kalkacak” sözünü de hatırlattığını söyledi.

Holguin’den tarafsız, adil bir rapor hazırlamasını istediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, raporun 10 Temmuz’da BM Genel Sekreteri'ne sunulacağını ve genel sekreterin de bundan sonraki sürece ilişkin karar vereceğini belirtti.

Kıbrıslı Türklerin de güneyde 500 bin dönümden fazla mal bıraktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, mülkiyet konusunda çarenin Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu ve başvuruların oraya yapılması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, meselenin takas, tazminat, iadeyle ve iki devlet arasında çözülecek bir konu olduğunu, şahıslarla çözülemeyeceğini belirten Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun bu süreçte dışlanamayacağını kaydetti. (İLKHA)