Röportaj

Kurban pazarlarındaki besiciler girdi maliyetlerinden dert yanıyor

İstanbul Avcılar'da bulunan kurban pazarına büyükbaş hayvan getiren besiciler, girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle hayvan fiyatlarının arttığını, yaşanan olumsuz durumdan kendilerinin de şikayetçi olduğunu dile getirdiler.

Kurban Bayramı için özellikle Ardahan ve Erzurum'dan Avcılar'a büyükbaş hayvan getiren besiciler, İLKHA muhabirine yaptıkları değerlendirmede; nakliye ücretleri, çadır kiraları, yem ve saman gibi birçok kalemde yaşanan fiyat artışların hem kendilerini hem de kurban alacak olan vatandaşları olumsuz etkilediğini ifade ettiler.

"Biz de hayvanımız ucuza vermek istiyoruz ama olmuyor"

Ardahan'da çocukluğundan beri hayvancılık ile uğraştığını söyleyen Mustafa Demir, "Kurban'dan 40 gün önce fiyatlar yükselmişti. Kurbana 10 gün kala memleketten 120-130 bine aldığımız danayı yükleyip biraz para kazanmak için getiriyoruz ama aynı fiyata satamıyoruz. Şu anda hayvancılık zor. Biz de hayvanımız ucuza vermek istiyoruz ama olmuyor. Burada çadıra 15 günlük kira için 100 bin lira ödeme yapacağız. Kamyona nakliye için 60 bin lira verdik. Burada 15 hayvanın günlük yem gideri 4 bin lira." dedi.

"Bin 600 kilometre yol geliyoruz, 100 bin lira da nakliye parası veriyoruz"

Hayvanların yarısını sattığını söyleyen besicilerden Arif Keskin, "Hayvanların yarısını sattık. Fiyatlar yükse ama ümit ediyoruz ki satışlar daha da iyi olacak. Fiyatların yüksek olmasının sebebi girdi maliyetlerinin fazla olmasıdır. Bugün bir yem 60 lira, saman 150 lira. Bir hayvanın günlük gideri 750 lira. Memleketten buraya bin 600 kilometre yol geliyoruz. 100 bin lira da nakliye parası veriyoruz. Burada yaşam şartlarımız ortada. Devlet eterince taban fiyat vermiyor, üretimi desteklemiyor. Biz de maiyetlerin altından kalkamadığımız için zarar ediyoruz. Burada etin kilosu 600 lira ama bizden 250-300 liraya alıyorlar. Hayvan fiyatları bizde 150-200 bin arasında değişiyor." diye konuştu.

"600 kiloluk tosun ortalama 150-160 bin lira civarında"

Erzurum'dan 32 büyükbaş hayvan getirdiğini, yarısını da sattığını hatırlatan Tayfun Yağız, "Satışlarımız şimdilik iyi gibi. Bakalım sona doğru ne olacak. İnsanlar bayrama 2-3gün kala kurbanlık satın almayı düşünüyor. Bizde de hayvan var, gelenlere yardımcı olacağız. Kurban kesmeyen kalmasın. 600 kiloluk tosun ortalama 150-160 bin lira civarında. Düveler de 90 ila 130 bin lira arsında satılıyor. İnşallah bundan sonra da fiyatlar düşmez. Çünkü biz de bir yıl emek verdik." şeklinde konuştu.

"Satışlar istediğimiz gibi değil"

Hayvanları Ardahan'da yetiştirip getirdiklerini belirten Burak Aslan, "Fiyatlarda ciddi bir yükselme yok. Biz de çok yüksek fiyatlar istemiyoruz. İnsanlar niçin bekliyor biz de bilmiyoruz. Geçen seneye göre hayvan sayısı yarı yarıya düşmesine, kalite artmasına rağmen beklediğimiz satış olmadı." dedi.

Erzurum'dan 30 büyükbaş hayvan getirdiğini aktaran Erol Kırmacı, "Hayvanların çoğunu sattık. Vatandaş son günü bekliyor. Bize göre fiyatlar düşük ama vatandaşlar fiyatın yüksek olduğunu düşünüyor.  Hayvanları buraya getirirken yaptığımız masrafları hayvan fiyatına eklemezsek biz zarar ederiz." diye konuştu.

Hayvan pazarının çok pahalı olmadığını belirten Caner Girgin, fiyatların denildiği gibi abartılı olmadığını, artan hayat pahalılığına rağmen fiyatların normal olduğunu ifade etti. (İLKHA)