DÜNYA

Kuzey Kore, Güney Kore sınırındaki bağlantı yollarını kapatacak

Kuzey Kore, Güney Kore sınırındaki kara yollarını ve demir yollarını kapatacağını bildirdi.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA'nın haberine göre Kore Halk Ordusu'nun (KPA) Genel Karargahı, Güney Kore-ABD askeri manevralarına yanıt olarak Çarşamba gününden itibaren Güney Kore'ye bağlanan tüm yol ve demiryollarını keseceğini ve bu bölgelerde "güçlü savunma yapıları" inşa edeceğini duyurdu.

Açıklamada, "Güney Kore'ye bağlanan kara ve demiryollarının tamamen kesilmesi ve tarafımızın ilgili bölgelerinin güçlü savunma yapılarıyla güçlendirilmesi amacıyla ilk olarak 9 Ekim'de bir proje başlatılacak." denildi.

Güney sınırını kalıcı olarak kapatmak ve bloke etmenin, savaşı engellemek ve Kuzey Kore'nin güvenliğini savunma amaçlı bir önlem olduğu belirtilen açıklamada, Güney Kore'nin sınır yakınlarında düzenlediği askeri tatbikatlar ve ABD'nin stratejik nükleer varlıklarının bölgeye yaptığı ziyaretlerin Kore Yarımadası'nda "akut askeri duruma" neden olduğu ve buna karşı daha kararlı ve güçlü tedbirler alındığı kaydedildi.

Açıklamada, Kuzey Kore ordusunun "tahkimat projesi konusunda herhangi bir yanlış değerlendirme ve kazara çatışmayı önlemek" amacıyla Güney Kore'deki ABD ordusuna telefon mesajı gönderildiği kaydedildi.

Açıklama, Kuzey'in Güney'e çöp taşıyan balonlar göndermesi ve ilk kez bir uranyum zenginleştirme tesisini kamuoyuna açıklamasının ardından Kore Yarımadası'nda yaşanan gerginliğin ortasında geldi.

ABD, 1950-53 Kore Savaşı'nın bir barış antlaşmasıyla değil, ateşkesle sonuçlanmasının ardından Kuzey Kore'nin saldırganlığını engellemek için Güney Kore'de yaklaşık 28 bin asker konuşlandırdı. (İLKHA)