DÜNYA

Libya, oturma eylemleri nedeniyle en büyük petrol sahasında üretimi azalttı

Libya'nın devlete ait Ulusal Petrol Şirketi (NOC), ülkenin en büyüğü olan El-Şerara petrol sahasındaki üretimin, oturma eylemleri nedeniyle azaltılacağını duyurdu.

NOC yaptığı açıklamada, "Ulusal Petrol Şirketi, Fizan Hareketi'nin oturma eylemleri sonucu oluşan mücbir sebepler nedeniyle El-Şerara petrol sahasında kısmi üretim azaltımına gidileceğini duyurur." dedi.

Açıklamada, "Şirket, ilgili tarafları ulusal çıkarları dikkate almaya ve Şirketin (petrol) üretimini istikrara kavuşturma ve artırma yönündeki çabalarını desteklemeye çağırmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, hareketin oturma eylemi yapma gerekçesine yer verilmedi.

Libya hükümeti, Pazar günü yaptığı açıklamada, petrol sahasındaki petrol üretimini aksatma girişimlerini kınayarak, "halkın çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını" söyledi.

El-Şerara petrol sahası, başkent Trablus'un yaklaşık 900 km güneyinde yer almakta ve günlük 300 bin varilden fazla ham petrol üretme kapasitesine sahiptir.

Petrol ve gaz, Libya'nın gelirinin önemli bir kaynağını temsil ediyor. Ancak sektör, son yıllarda silahlı çatışmaların yanı sıra saha ve liman kapanışlarından da zarar gördü. (İLKHA)