Kültür

Mardin’de berberler, bayramlarda sabah namazına kadar mesailerini devam ettiriyorlar

Kurban Bayramı'na saatler kala berberlerde yoğunluk devam ederken, berber esnafı, yoğunluğun sabah namazına kadar sürdürdüğünü ve sadece bayrama özel bu yoğunluğu Mardin geneli olarak adet haline geldiğini ifade etti.

Müslümanlar Kurban Bayramı’nın heyecanını yaşarken berber ve kuaförlerde de bayram öncesinde yoğun hareketlilik devam ediyor.

Bayram münasebetiyle yoğunluklarının 1 hafta önce başladıklarını belirten berber esnafı sabahın erken saatlerinde iş yerlerini açarak, yoğun mesailerine devam ediyor.

İLKHA'ya konuşan berber esnafı, eski bayramlarda, daha yoğun şekilde çalıştıklarını, Kurban Bayramı’nda özellikle Mardinliler ziyaret için başka memleketlere gittiklerinden Ramazan Bayramı’na göre biraz sakin geçtiğini belirtti.

“Oluşan yoğunluk sadece bayramlara has bir yoğunluktur”

Yakup Yüksekdağ

Geçen bayramlar gibi yoğunluk olmasa da halen yoğunluğun olduğuna dikkat çeken Yakup Yüksekdağ, "Yoğunluğumuz 2 gün önce başladı. Bu bayram daha çok kurbanlıklarla daha çok uğraş veriliyor. Tatil dönemine girdiğimizden milletin çoğu başka memleketlere gidiyor. Dolayısıyla Mardin nüfusu biraz azalıyor. Bayram dolayısıyla gece saat 3-4’e kadar mesai harcıyoruz. Sabah namazını kıldıktan sonra dinlenmek için evimize gidiyoruz. Bu yoğunluk sadece bayramlara has bir yoğunluktur.” ifadelerini kullandı.

Çırak konusuna değinen Yüksekdağ, “Çırak yetiştirme hususunda eskisi gibi yetişmiyor artık. Eskiden daha çok çırak ve kalfa yetişirdi. Günümüzde insanlar rahatlığa alıştıklarından bu tür mesleklere yönelmiyorlar. Kimse çocuğunu göndermiyor. Ancak yine de elhamdülillah meslektaşlarımız elinden geldiğince çırak yetiştirmeye çalışıyor. Bundan sonraki süreçte tek temennimiz, inşallah her şeyin yoluna gitmesidir. Allah’ın izniyle ölene kadar bu mesleği icra edeceğiz." şeklinde konuştu. 

“Yıllardan beridir geleneksel bayram arifesinde bayram tıraşı âdetini yaşatıyoruz”

Kadir Sarıcı

30 yıla aşkın baba mesleği olan berberlik yapan Kadir Sarıcı, “9 günlük verilen tatil dolayısıyla Mardin nüfusu biraz azaldığından diğer bayramlar bu bayrama göre daha rağbet var. Ancak yine de makul derecede yoğunluğumuz var. Randevularımız şu an dolu. Geçen bayram biraz daha yoğundu. Hem yaz tatili hem de okulların kapanmasından kaynaklanmaktadır. Bayram arifesinde berberler, geleneksel olarak bayram sabahına kadar çalışırlar. Bayağı geç saatlere kadar randevularımız oluyor.” şeklinde ifade etti.

Çırak ve fiyat konusunda değerlendirmede bulunan Sarıcı, “Çırak konusunda da yardımcı yetiştiriyoruz. Eskisi kadar olmasa da çıraklarımız yetişiyor. Bizlere de yardımcı oluyorlar. Çünkü bu meslek bir ekip işidir. Her şeyin fiyatı arttığı gibi berber ve kuaför fiyatları da haliyle arttı. Piyasaya göre her yıl fiyat artışı yaşanıyor.” ifadelerini kaydetti.

"Bayram dolayısıyla adet haline gelen mesailerimizi sabah namazına kadar devam ettiriyoruz"

Burak Sarıcı

Tatil dolayısıyla kentte azalma yaşandığını aktaran Burak Sarıcı, "20 yıla aşkın bu mesleği icra ediyorum. Çok şükür işimizden memnunuz. Her bayram gibi bu bayramda da yoğunluk var. Yoğunluğumuz gece saat 3-4’e kadar devam ediyor. Bayram dolayısıyla adet haline gelen mesailerimizi sabah namazına kadar devam ettiriyoruz. Mardin'in genel nüfusu memur olduğundan memlekete ve tatil yerlerine gidişin olmasıyla nüfus kent biraz boşaldı. Ama yine de durumlar şu an iyi. Yıllardan beridir bayram arifesinde bayram tıraşı âdetini yaşatıyoruz.” ifadelerini belirtti.

Fiyatların zamlanmasına rağmen gene de durumların şu an iyi yönde olduğunu belirten Sarıcı, "Fiyatlar ister istemez yükseliyor. Geçen seneye oranla fark var tabi. Ama çok şükür gene de durumlar iyi yönde. Çıraklarımız da az da olsa yetişiyor. Malum bu iş sabır gerektiriyor. Bir seferde hemen usta olunmuyor. Bu konuda biraz emek vermek lazım. Belli aralıklarla gelen giden çıraklar oluyor ama uzun süreli kalanlar da oluyor tabi.” dedi. (İLKHA)