DÜNYA

Nijer, stratejik enerji tesislerini korumak için özel kuvvet oluşturuyor.

Nijer, uranyum madenlerini ve petrol kuyularını korumak özel bir askeri kuvvet oluşturacak.

Nijer, uranyum madenleri ve petrol kuyuları da dahil olmak üzere stratejik bölgeleri terörist saldırılardan korumak için özel bir güç oluşturduğunu açıkladı.

Nijer Savunma Bakanlığı Stratejik Çalışmalar Başkanı Albay Monkila Sfiani, yeni gücün amacının "stratejik alanların ve tesislerin daha iyi korunmasını sağlamak" olduğunu söyledi.

"Bu, stratejik öneme sahip yerlere yönelik sabotaj, terörist saldırı ve diğer tüm güvenlik tehditlerini önlemekle ilgilidir" diyen Sfiani, bunun "acil güvenlik ihtiyaçlarına" yönelik bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

Koruma altına alınan yerler arasında kuzeydeki uranyum madenleri, kuzeydoğudaki petrol kuyuları ve özellikle de karayla çevrili petrol sahalarından Atlantik kıyısındaki Benin'in Semey limanına uzanan yaklaşık 2 bin kilometrelik bir boru hattı yer alacak.

Sfiani, "Lomé'yi (Togo'nun başkenti) Ouagadougou (Burkina Faso'nun başkenti) üzerinden Niamey'e (Nijer'in başkenti) bağlayan yol gibi mal ithalat ve ihracatına yönelik ana güzergahlar da listede yer alıyor." dedi.

Resmi makamlara göre 10 bin askerlik bir kuvvet oluşturulacak ve yeni gücün oluşturulması için temmuz ayı başından itibaren askere alma seferberliği başlatılacak.

2030 yılına kadar Nijer'in silahlı kuvvetlerinin 100 bin askere ulaşması bekleniyor.

Dört yıl önce Nijer, ordusunun büyüklüğünü 2025 yılına kadar iki katına çıkararak 50 bin askere ulaştırmayı planladığını açıklamıştı. Bazı askerler için emeklilik yaşı 47'den 52'ye çıkarıldı ve yakın zamanda emekli olan binlerce asker yeniden askere alındı.

Nijer, ülkenin Nijerya'ya yakın güneydoğu bölgelerinde silahlı örgütlerin şiddet eylemleriyle uzun süredir karşı karşıya. (İLKHA)