DÜNYA

Pezeşkiyan: ABD doları silah olarak kullanıyor

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, BRICS Liderler Zirvesi’nde "ABD, diğer ülkeleri kontrol etmek için doları bir silah olarak kullanıyor." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Kazan’da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi’nde konuştu.

Çok taraflılığa vurgu yapan BRICS grubunun önemine değinen Pezeşkiyan, bu grubun karşılıklı işbirliği konusunda Küresel Güney ülkeleri için başarılı bir model olduğunu söyledi.

Pezeşkiyan, "ABD, diğer ülkeleri kontrol etmek için doları bir silah olarak kullanıyor. Dünya BRICS'i doların gücünü zayıflatacak ve ulusal para birimlerini devreye koyacak bir kuruluş olarak biliyor. BRICS üyesi ülkelerin, enerji, gıda ve diğer malların en büyük üreticisi ve tüketicisi ve önemli ulaşım ve transit hatlarına sahip olmaları ulusal para birimlerini kullanmayı kolaylaştırıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Gazze ve Lübnan’daki gelişmelere ilişkin, "İran olarak, Filistin ve Lübnan'da kalıcı ateşkesin sağlanmasını, İsrail rejimi güçlerinin işgal altındaki bölgelerden tamamen çekilmesini, Gazze halkına ve yerinden edilmiş Lübnan halkına acil insani yardım ulaştırlmasını talep ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)