DÜNYA

Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasına ilişkin müzakerelerde ilerleme sağlanamadı

ABD, Mısır ve işgal rejimi arasında yapılan toplantıda, Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılması konusunda ilerleme sağlanamadığı bildirildi.

Axios'un ABD'li ve siyonist yetkililere dayandırdığı habere göre, 2 hafta önce ABD Başkanı Joe Biden ile Mısır'da darbeci Abdülfettah El-Sisi arasında Refah kapısıyla ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

Telefon görüşmesinde Sisi, işgal rejiminin Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını kontrol etmesini protesto etmek amacıyla iki hafta önce durdurulan yardım kamyonlarını, siyonist rejim üzerinden Gazze'ye girişinin yeniden başlatılması yönündeki Biden'ın talebini kabul etti.

ABD'li bir yetkili, Biden'ın Mısır Cumhurbaşkanı'na yardım akışının yeniden başlaması halinde, ABD'nin Refah Sınır Kapısı'nın mümkün olan en kısa sürede yeniden açılması için çalışacağı sözünü verdiğini söyledi.

Siteye göre, yapılan telefon görüşmesinin ardından geçen Pazar günü ABD, Mısır ve işgal rejimi yetkilileri arasında Refah kapısı hakkında bir toplantı yapıldı.

Axios'a göre, Kahire'deki toplantıya katılan ABD heyetine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu işlerinden sorumlu direktörü Terry Wolf başkanlık ederken, işgal heyetine sözde “Batı Şeria ve Gazze koordinatörü” Dürzi General Ghassan Alian ve Genel Güvenlik Servisi'nden (Şin Bet) bazı kişiler başkanlık etti. Mısır ise ülkenin istihbarat servisi ve ordusundan yetkililer tarafından temsil edildi.

Site, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Filistin Yönetimi'nin geçişte çalışmak isteyen yaklaşık 300 Gazzeli Filistinliden oluşan bir liste hazırladığını belirtti.

Öte yandan işgal yetkililerin de toplantı sırasında listedeki Filistinlileri incelemeye ve HAMAS'la bağlantısı olmayanların, HAMAS'IN 2007'de Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmesinden önce geçişte görev yapan Avrupa Birliği gözlemci gücüyle birlikte geçişte çalışmasına izin vermeye hazır olduğunu söylediği aktarıldı.

İşgal rejimi, Filistin Kurtuluş Hareketi'ne (El Fetih) bağlı Filistinlilerin geçidi işletmesiyle bir sorunu olmadığını, ancak Filistin Yönetimi'nin resmi temsilcileri olarak bunu yapmalarını kabul etmeyeceğini söyledi.

Siyonist rejimin, bunun yerine geçici bir çözüm olarak söz konusu Filistinlilerin “yerel bir sivil komite” olarak geçidi yönetmesini önerdiğini ancak Mısır ve Filistin Yönetimi'nin bu fikri reddettiği kaydedildi.

7 Mayıs'ta işgal kuvvetleri, Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını işgal ederek Gazze Şeridi'ne yardım akışını durdurdu.

Aynı ayın 5'inden bu yana işgal kuvvetleri, Refah şehrinin güneydoğusundaki Kerem Ebu Salem ticari geçiş kapısını da kapatmaya devam ediyor, insani ve tıbbi yardımlarının girişini engelliyor. (İLKHA)