Sağlık

Serebral Palsi hastası minik Nisa'nın ailesi kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor

Çocukları Serebral Palsi hastası olarak doğan Düken ailesi, 10 yaşındaki kızları Nisa'nın hayat fonksiyonlarının normale dönebilmesi için önerilen ve maliyeti bir buçuk milyon lira olan robotik cihaz için hayırseverlerin desteğini istiyor.

Serebral Palsi, beyin felci olarak ifade edilen, yürüyüş, kas tonusu, hareket koordinasyonu ile vücut duruşu gibi motor ve gelişimsel becerileri etkileyen nörolojik bir rahatsızlık olarak biliniyor.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde ikamet eden Düken ailesinin 10 yıl önce doğan çocukları Nisa, Serebral Palsi hastası olarak dünyaya geldi. Doğduğu günden bu yana tedaviye yönelik ellerinden geleni yapan Düken ailesi, gelinen süreçte maddi imkansızlıklardan dolayı yetersiz kalmış durumda.

Yürüyemediği gibi yeme içme ihtiyacını dahi ağızdan karşılayamaya güçsüz kalan Nisa'nın yaşam fonksiyonlarının iyileşebilmesi için doktor ve fizik tedavi uzmanlarının tavsiyesi doğrultusunda robotik cihaz satın almak isteyen aile, maddi imkanlarının elvermediğini belirterek hayırseverlerden destek istiyor.

"Robotik cihazla kızım yürüyebilecek, yemek yiyebilecek, yaşam fonksiyonları düzelecek"

Minik Nisa'nı sağlık durumu, ailenin maddi düzeyi ve doktorların önerdiği cihaz hakkında bilgi aktaran anne Esra Düken, "Çocuğum anne karnında boynuna kordon dolandığından beynine oksijen gitmemiş. Yani beyin felci olarak adlandırılıyor. Şu ana kadar tedavisine yönelik elimizden geleni yaptık. Fizik tedavisini aksatmıyoruz. Şu an yürüyemiyor, yemek yiyemiyor, oturamıyor, konuşamıyor. Hayat fonksiyonlarının iyi düzeye gelmesi için uğraşıyoruz. Ağızdan beslenemiyor. Yutkunması güçlü olmadığı için pekten besleniyor, yani yemeğini pekten veriyoruz." dedi.

Gelir düzeyi olarak yüksek meblağda çalışan insanlar olmadıklarını, sadece geçimlerini sağlayabildiklerini ifade eden anne Düken, "Doktorlar; çocuğun ayakta tutunabilmesi ve yürüyebilmesi halinde daha iyi duruma gelebileceğini, yemek yiyebileceğini, kaslarının düzelebileceğini ifade ediyor. Aile olarak bizlerde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Meblağları yüksek olmayan normal cihazları denedik ama çocuk için eksik kalıyor. Doktorlar robotik cihazı öneriyor. Çocuk bu cihaz sayesinde yürüyebilecek. Yürümesi durumunda yemeğini rahatça yiyebilecek, hayat şartları daha da kolaylaşacak. Bizler gelir düzeyi yüksek olan bir aile değiliz. Eşim böbrek hastası. Buna rağmen çok şükür geçinebiliyoruz ama bu cihazı karşılayamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çocuğumun yürümesi demek ömrünün uzaması, hayat fonksiyonlarının iyileşmesi demektir"

Söz konusu cihazın yurtdışında satıldığını sözlerine ekleyen anne Düken, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bu cihaz Kanada'da satılıyor. Bunun fiyatı 50 bin dolar yani bir buçuk milyon liraya satılıyor. Bu meblağ gelirleri iyi olan aileler için normal olabilir ama asgari ücretle çalışan bir aile için yüksek bir meblağdır. İstesek de toparlayamıyor, borç etsek de denkleştiremiyoruz. Yaklaşık 2 yıldır bu cihazı alabilmek için mücadele ediyorum. Bu cihazı temin edebilmek için derneklere başvurduk. Yardım kampanyası için valiliğe başvurduk, izin verilmedi."

Hayırseverlere seslenen anne Düken, "Çocuğum ayın 20'sinde 10 yaşına giriyor. Çocuğumun yürüyebilmesi, hayat düzeyinin daha iyi şartlara gelebilmesi için hayır severlerden yardım bekliyoruz. Sadece çocuğum için destek istiyorum. Kendim için hiçbir şey talep etmiyorum. Evladımın yürümesi istiyorum. Çocuğumun yürümesi demek ömrünün uzaması, hayat fonksiyonlarının iyileşmesi, yemek yemesi demektir. Ölüm Allah'ın emridir fakat bu cihazla kızımın ömrü uzayabilir. Kızım yürümezse ömür boyunca yerde kalacak. Allah rızası için herkesten yardım bekliyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)