Sağlık

Sıcak havalarda doğru sıvı tüketimi nasıl olmalı?

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Çevik, "Eğer yeterince su içmezsek vücut sürekli terlediği için fazla sıvı kaybı yaşar. Fazla sıvı kaybı ise dehidrasyona sebep olur" dedi.

Yaz mevsiminde sıcak havanın etkisiyle sıvı kaybının arttığına dikkat çeken Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, doğru sıvı tüketimine dikkat edilmemesinin dehidrasyona sebep olmasıyla şiddetli baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların baş gösterebileceğini söyledi.  

Yaz aylarında tüketilen normal su ile aromalı içecekler arasındaki farkı aktaran Çevik, aromalandırılmış içeceklerin su yerine geçmediğini kaydederek şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.

Sıcak havalarla birlikte yaşanan sıvı kaybının önüne geçebilmenin doğru miktarda su içmekle gerçekleşebileceğine değinen Çevik, "Vücudumuzda idrar ve ter yoluyla su kaybı gerçekleşir. Yaz aylarında terleme normalden daha fazla gerçekleştiği için vücudun sıvı kaybı daha fazla olur. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak önemlidir, bunun için su tüketimi önem arz ediyor." dedi.

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik

Terlemenin vücutta oluşturduğu sıvı kaybını karşılayabilmesi için su tüketimine dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Çevik, "Terlemenin en önemli özelliğinin vücudun yüksek ısısını düşürmesi yani soğutmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Fazla sıvı kaybı dehidrasyona sebep olur"

Çevik, "Eğer yeterince su içmezsek vücut sürekli terlediği için fazla sıvı kaybı yaşar. Fazla sıvı kaybı dehidrasyona sebep olur. Dehidrasyon ise baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkar. Eğer biz tekrardan sıvı almaya başlamazsak bu kez ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir." diye konuştu.

Yaz aylarında terleme ve idrar ihtiyacını arttıran içeceklerden ziyade daha çok bu ihtiyaçları baskılayan içeceklerin içilmesi yönünde tavsiyelerde bulunan Çevik, "Şekerli içecekler ve alkolden uzak durulması gerekiyor. Normal içme suyunun içilmesi yeterlidir. Özellikle çay diüretik olduğu için vücuttan daha fazla su atılmasına sebep olur. Aromalı sular ve gazlı içecekler su yerine geçmez." açıklamalarında bulundu.

"Vücutta susama ihtiyacı ve hissi oluşmadan su içilmesi gerekir"

Kişinin günlük alması gereken sıvının yaşına, cinsiyetine, yaşam tarzına ve çevre koşullarına göre değiştiğini dile getiren Çevik, şu tavsiyelerde bulundu:

"Bir kişinin ortalama alması gereken sıvının 2-3 litre arasında olduğunu söylüyoruz fakat bu yine kişinin durumuna göre değişiyor. Fazla su tüketimi de aslında iyi değil ve vücuda zarar verir. Nasıl ki az su tükettiğimizde vücuda zarar verebiliyorsa fazla su tüketimi de zarar vermektedir. Susama ihtiyacı ve hissi vücutta oluşmadan su içilmesi gerekiyor. Eğer su içmekte sıkıntı yaşayıp, zorluk çekiyor ve aromalı suları tercih ediyorsanız bunun yerine kendi sularınızı aromalı yapabilirsiniz. Mesela nane, limon yahut mevsimine göre mevsim meyvelerinden herhangi bir meyve, içme sularına ilave edilerek içilebilir." (İLKHA)