GÜNCEL

Şırnak’ta Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü toplantısı gerçekleştirildi

Vali Birol Ekici'nin katılımı ile Şırnak'ta "13 Ekim Afet Risklerinin Azaltılması Günü" toplantısı yapıldı. Toplantıda Şırnak'ta var olan fay hattına dikkat çekildi.

Şırnak Valisi Birol Ekici başkanlığında gerçekleştirilen Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü toplantısına Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Alpaslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Birlik, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Birlik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hakkı Turgut, AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek ve Şırnak Üniversitesi Öğretim üyesi Orkun Kantarcı katıldı.

"Şırnak olarak daima alarmda kalmamızı, kurumlar olarak hazırlıklı olmamızı, vatandaşlarımızı afet risklerinden korumamızı ve de bunun için gece gündüz çalışmamızı zorunlu kılmaktadır"

Şırnak'ta meydana gelen deprem ve doğal afetlere dikkat çeken Vali Birol Ekici, "Hepimizin bildiği üzere '13 Ekim Afet Risklerinin Azaltılması Günü' ve tüm dünyada afet risklerinin azaltılması günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bugün Sayın İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya’nın emri ile tüm illerimizde afet risklerinin değerlendirilmesi, il afet risk azaltma çalışmalarının gözden geçirilmesi için bir çalışma başlatmış bulunmaktayız. Hepimizin bildiği üzere ülkemiz coğrafi ve jeolojik yapısıyla ve de iklim durumu itibari ile bir çok afet risklerini barındıran bir bölgede bulunuyor. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yüzlerce afeti birlikte yaşadık. Bu afetlerde binlerce insanımız hayatını kaybetti. Milyonlarca insanımız bu afetlerden etkilendi ve milyarlarca lira kaybımız oldu. En son 6 Şubat depreminde hepimizin bildiği üzere asrın felaketi olarak adlandırılan felaket ülkemizde yaşandı ve Maraş depremlerinde 11 ilimizde 13 buçuk milyon insan etkilendi. 53 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Afet risklerinin azaltılması için tüm illerimizde il afet risklerini azaltma planlarımızı hazırlamış bulunmaktayız." dedi.

Şırnak'ın, il afet risklerini azaltma planının hazır olduğunu söyleyen Ekici, "2021 yılında hazırlanmış olup bu planda 206 tane eylem vardır. Bu eylemleri daima güncel olarak gözden geçirmekteyiz. Hepimizin bildiği üzere ilimizde 2000 yılından sonra 8 tane deprem yaşanmıştır, ilimizde küçükte olsa bir fay hattı vardır. 2009 yılından sonra 1 çığ felaketimiz, 1 heyelan ve Kumçatı ve Cizre’de 2 tane sel baskını gerçekleşmiştir. Bu yaşadığımız olaylar, bizim Şırnak olarak daima alarmda kalmamızı, kurumlar olarak hazırlıklı olmamızı, vatandaşlarımızı afet risklerinden korumamızı ve de bunun için gece gündüz çalışmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmaları tekrar 2025 yılında, 206 eylemimizi Üniversitemizin de katkısı ile tekrar gözden geçirecek ve bunları tüm halkımızla paylaşacağız. " ifadelerine yer verdi.

"Ülkemiz 2017 yılından sonra dünyada afet yaşayan tüm bölgelere en çok yardım eli uzatan ülkelerin başında geliyor"
Ekici, "Hepimizin bildiği üzere, afet riskleriyle mücadele yerelden başlıyor. 2015 yılında Birleşmiş Milletlerin öncülüğünde Sendai’de yapılan toplantıda afet risklerinin tespit edilmesi, bunların azaltılması için tüm paydaşlar ile birlikte toplantılar yapılması, risklerin üzerine gidilmesi ve risklerin ortadan kaldırılması için tüm dünyaya bir çağrı yapıldı. Ülkemizde bu yönde birçok çalışma yapılıyor. Bugün itibariyle şu konuda gurur duyabiliriz. Ülkemiz 2017 yılından sonra dünyada afet yaşayan tüm bölgelere en çok yardım eli uzatan ülkelerin başında geliyor. Hatta birkaç yıl Kızılay’ımız ve ülkemiz yardım yapan ülkeler arasında birinciliği almıştır. Bu yılda dünyanın en cömert ve yardımsever ülkeleri arasındayız. Bu çerçevede afetler ile mücadele kapasitemizi artırmamız gerekmektedir. Özellikle kapasitemizi artırma meselesine çok yoğun olarak vurgu yapmak istiyorum.  Bu çerçevede okullardaki çocuklarımızın afetlere karşı eğitilmesi, mahallelerde vatandaşlarımızın afetlere karşı bilinçlendirilmesi, mahallelerde toplanma alanlarımızın oluşturulması gerekmektedir. Afet gerçekleştiği zaman aslında en çok ihtiyacımız olan kişi kimdir? Komşumuzdur, bizim en yakınımızdakilerdir. Bunların afet ile mücadele etmek üzere eğitilmesi oldukça önemlidir. Bu konular üzerinde yoğun bir şekilde çalışarak Şırnak ilimizi, ülkemizi, vatandaşlarımızı afet risklerinden korumak üzere çok çalışacağız." dedi. (İLKHA)