GÜNCEL

Sürücü belgesi sınavlarında 10 maddelik değişiklik

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre, güzergâh değişikliği, adayların nakil durumu, sertifika süresinin kaldırılması, men cezası, U dönüşü, sınav kaydının dondurulması, sınav süresi, engelli adayların eğitim değişikliği, paralel parkta ekstra hamle eklenmesi ve son olarak manuelden otomatiğe; otomatikten de manuele geçiş hakkı ile ilgili 10 madde, 2025 Ocak ayında yürürlüğe girecek.

Resmî Gazete'de yayımlanan ve 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan bu 10 madde hakkında İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı ve Özel Sürücü Kursu Yönetim Müdürü Bedi Mert, İLKHA'ya önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Güzergâhlar, sınav sabahı kurayla belirlenecek”

Bedi Mert

Mert, konuşmalarında şunlara yer verdi:

“9 Temmuz 2024 tarihinde resmi gazetede yayınlanan MTSK yönetmeliğinde özellikle önemli olan 10 maddelik değişiklik meydana geldi. Bu değişikliklerin ilki sınav güzergâhlar ile ilgilidir. Sınav güzergâhı eskiden tek parkur olarak yapılıyordu. Yeni yönetmenlikte parkur olayında 2 aşamalı parkur olacak. Eskiden tek parkurda bütün adaylar sınava giriyordu. Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenecek yeni bir ekstra sınav güzergâhında sınavlar yapılacak. Güzergâhlar, sınav sabahı kurayla belirlenecek olup adayların bir kısmı A parkurunda diğer bir kısmı da B parkurunda sınav yapacaklar. Mardin'de genel olarak güzergâhımız Mardin Artuklu Üniversitesi Kavşağı ile Devlet Hastanesi Kavşağı arasında yapılmaktadır. Sınav süresi eskiden 35 dakika iken yeni yönetmenlikte bu süre 40 dakikaya çıkarıldı. Ayrıca sınav güzergâhında dar alanda U dönüşü, sınav parkurunda belirlenip gerçekleştirecek. Adaylarımıza ve eğitimlerimizde bu şekilde çalışmalar yapılacaktır. Sertifikalar, ehliyete dönüştürülmediği zaman 2 yılda bir iptal oluyordu. 2 yıl içerisinde aday sertifikasını mezun olduktan sonra ehliyete dönüştürmesi gerekiyordu. Yeni yönetmenlikte bu süre kaldırıldı. Aday, ehliyet sertifikasını istediği süre içerisinde, istediği zaman ehliyete dönüştürme imkânına sahip oldu.”

Paralel parkta ekstra hak tanınması ve ehliyet men cezası hakkında bilgi veren Mert, “Ayrıca paralel parkta eskiden adaylar tek hamlede girmesi gerekiyordu. Yeni yönetmelikte paralel parka bir hamle daha eklendi. Adaylara iki hamlede paralel parka girme hakkı doğdu. Diğer maddelerden biri ise adayın başkasının yerine girmesi veya kopya çekme durumunda eskiden 2 yıl sınavlardan men ediliyordu. Ancak bu süre 5 yıla çıkarıldı. Bu da sahteciliğin önünü tamamen engellemek için yeni yönetmenlikte artık aday başkasını yerine sokma durumunda, başkasının onun sınavına girmesi durumunda 5 yıl ehliye sınavlarından men edilecek. Ayrıca bu tür durumlara karışan adaylar, adli mercilere sevk ediliyor. Bütün adayların bu tür şeylerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Bunlara yeltenmelerini biz de doğru görmüyoruz. Günümüzde ehliyet sınavları çokta zor bir şekilde yapılmıyor. Çalışılırsa derslere katılım sağlanırsa rahat bir şekilde sınavlara girip başarılı olunabiliyor.” ifadelerini aktardı.

"Aday istediği zaman başka bir ile gittiğinde nâkilini alıp o ilde devam edebilecek"

Yeni yönetmelikle kayıt yapan sürücü adaylarının nakil ve kayıt dondurmada daha rahat nefes alabileceklerini belirten Mert, “Eski ehliyet yönetiminde nakil olayı olmuyordu. Bir kursiyer bir kursta kayıt yaptırdığı zaman başka bir kursa nakil olayını gerçekleştiremiyordu. Aday bazen burada kayıt yaptırıp başka bir ile tayini çıktığı zaman nakil olayı gerçekleşmiyordu. Yeni yönetmenlikte bunun da önün açıldı. Aday istediği zaman başka bir ile gittiğinde nâkilini alıp o ilde devam edebilecek. Yeni yönetmenlikte de bu, adaylar için büyük bir avantajdır."

“Engelli adaylarımız kendi araçlarıyla eğitim alıp kendi araçlarıyla sınava girebilecekler”

Engelli sürücü adaylarının artık kendi araçlarıyla sınava girebileceklerini belirten Mert, "Bir diğer değişiklik arz eden madde ise engelli adaylarımız eskiden kendi araçlarıyla sınava giremiyordular. Yeni yönetmenlikte engelli adaylar kendi araçlarıyla eğitim alıp kendi araçlarıyla sınava girebilecekler. Diğer bir maddemiz de özellikle bayan adaylarımız için doğum olayı, erkeklerde ise askerlik gibi durumlarda kaydını dondurma hakkı doğdu. Eski yönetmenlikte öyle bir hak yoktu. Bu da sınav haklarının, kayıt hakkının yanmamasına neden oldu. Bu 10 maddelik yönetmenlik 6 ay sonra yani 2025 Ocak ayında yürürlüğe girecek. Tabii bu arada adaylarımız eski yönetmenlikteki maddelerle ehliyet almalarını istiyorlarsa bir an önce yeni kararlar yürürlüğe girmeden önce kayıt yapmalarını tavsiye ediyoruz.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)