DÜNYA

Tunus, cumhurbaşkanlığı seçimleri için adayların ön listesini açıkladı

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Otoritesi (ISIE), 6 Ekim'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak üç adayın ön listesini açıkladı.

Başkent Tunus'ta basın toplantısı düzenleyen ISIE Başkanı Faruk Buasker, "İlk listede, ikinci beş yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi için yarışacak Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi Genel Sekreteri Züheyr Meğazavi ve Azimun Hareketi Genel Sekreteri Ayaşi Zemal yer alıyor." dedi.

Buasker, Said'in adaylık dosyasında 248 bin 467 geçerli halk oyu, Meğazavi'nin 11 geçerli parlamento oyu, Zemal'in ise 10 bin 457 geçerli halk oyu sunduğunu belirterek, diğer 14 adayın dosyalarının "objektif ve yasal" nedenlerle reddedildiğini söyledi.

Tunus'ta adayların, adaylıklarının kabulü sırasında görevde bulunan Halk Temsilcileri Meclisi veya Ulusal Bölgeler ve İlçeler Konseyi'nin on üyesinin veya yerel yönetimlerin (yerel, bölgesel veya ilçe meclisleri) seçilmiş 40 başkanının desteğini veya en az 10 yasama seçim bölgesine yayılmış ve seçim bölgesi başına en az 500 seçmen olmak üzere 10 bin kayıtlı seçmenin desteğini almaları gerekiyor.

Başkan adaylarının kesin listesi 3 Eylül'de açıklanacak. Seçim kampanyası 14 Eylül'de başlayacak ve 4 Ekim'de sona erecek. ISIE, kesin seçim sonuçlarını 9 Kasım'dan önce açıklayacak.

Tunus'ta her beş yılda bir cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor ve Said 2019'dan bu yana cumhurbaşkanı olarak görev yapıyor. (İLKHA)