GÜNCEL

Türkiye ve AB ortak tarım politikası toplantısı Bursa'da yapıldı

Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı 26 bölgesel izleme ve değerlendirme komitesi toplantısı Bursa’da gerçekleştirildi.

Bu çerçevede Bursa'da gerçekleşen toplantıda, Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası (OTP) çerçevesinde Türkiye'nin kırsal kalkınma programları konusundaki gelişimi ele alındı. Ortak Tarım Politikası Ağı'nın genel amaçlarına dikkat çekilirken, Türkiye'de yaygınlaştırılması ve bölgelerin ihtiyaçlarına uygun stratejiler geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

 "Tarım bütün sektörlerin ana tedarikçisi, ana üreticisi rolündedir"

Toplantıda konuşan Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, "Öncelikle Bursa, Yalova, Bilecik ve komşu illerden gelerek bu çalışmaya katılan her kesimden tüm paydaşlara saygılarımı sunuyorum. Tarımın ülkemizde GSYH içerisindeki payına baktığımızda bir düşüş gösteriyor olsa da Türkiye ve AB ülkelerinde yakın rakamlar görmekteyiz. Ancak tarıma bağlı sektörler ele alınacak olunursa bu rakam daha da yükselecektir. Çünkü tarım bütün sektörlerin ana tedarikçisi, ana üreticisi rolündedir." dedi.

"Klasik tarım işçiliği ile geçimi sağlayan kesimin düşmesinin sebebi, tarımsal verimliliğin artması ile beraber ortaya çıkmıştır"

Tarımın önüne çıkan en önemli meselelerden biri de tarımsal işgücü olduğunu söyleyen Altun, "Klasik tarım işçiliği ile geçimi sağlayan kesimin düşmesinin sebebi, tarımsal verimliliğin artması ile beraber ortaya çıkmıştır. O işsizliği başka sektörlerdeki sorunu gideren bir durum olarak değerlendirmek daha faydalı olmuştur. Türkiye'nin AB üyeliği çerçevesi şeklinde gelişen Kırsal Kalkınma projelerinin gelişimi önemlidir. TKDK, Tarım ve Orman Bakanlığımızın şemsiyesi altında buluşup çok kıymetli teknik güzel çalışmalar üretiyorlar." diye belirtti.

"2021-2027 yılı için toplam 386 milyar Euro bir bütçe ayrıldı"

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, "AB Tarım sektörünün hem yerel hem de küresel zorluklarla başa çıkmasını sağlamak amacıyla Yeni Ortak Tarım Politikasını kabul etmiştir.  AB Yeni OTP ile uzun vadeli gıda güvenliğini sağlamak için; akıllı, sürdürülebilir, rekabetçi, dirençli ve çeşitlendirilmiş bir tarım sektörüne geçişi amaçlamaktadır. Ortak tarım projesi için AB bütçesinden 2021-2027 yılı için toplam 386 milyar euro bir bütçe ayrılmıştır." diye konuştu.

"26 bölge belirlendi"

Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda devam ettiğini belirten Acar, "Yüksek İstişare Kurulu, Yönlendirme Komitesi, Yönetim Otoritesi, Odak Alt Gruplar, Merkez ve 26 Bölge Koordinatörlükleri İzleme Değerlendirme Komitesi, gözlemci STK'lar, OTP ağı üyeleri ve tematik gruplardan oluşmaktadır. Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurulu ve kuruluşları ile işbirliği halinde oluşan bir yapıdır. Yönlendirme komitesi kurulundan oluşan 26 bölge belirlenmiştir. Projenin 2. Aktivitesi kapsamında 26 bölge merkez illeri saha çalışmaları gerçekleştirilmiştir." diye konuştu. (İLKHA)