DÜNYA

Uluslararası basın kuruluşları, AB'ye işgal ile ticaret anlaşmasını askıya alma çağrısı yaptı

Basın özgürlüğünü savunan yaklaşık 60 uluslararası kuruluş, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde medya özgürlüğünün ihlal edilmesi ve gazetecilerin "benzeri görülmemiş" bir şekilde hedef alınması nedeniyle Avrupa Birliği'ne işgal ile imzaladığı ortaklık anlaşmasını askıya alma çağrısında bulundu.

Alman haber ajansı dpa'ya göre, imzası bulunan kuruluşlar mektuplarında, Gazze Şeridi'ndeki saldırıların başlamasından bu yana işgal başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin "medya özgürlüğünü sınırlamak için bir dizi önlem aldığına ve bunun pratikte bir sansür sisteminin uygulanmasına yol açtığına" dikkat çekti.

Kuruluşlar, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis'ten, özellikle işgal rejimi ile ticaretle ilgilenen Ortaklık Anlaşması'nı askıya almalarını ve insan hakları ihlallerinden "sorumlulara hedefli yaptırımlar" uygulamalarını istedi.

İşgal saldırılarında 100'den fazla Filistinli gazeteci ve 3 Lübnanlı gazetecinin şehit olduğunu ve bunun gazetecilik için on yıllardır en ölümcül dönem olduğunu belirten kuruluşlar, yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi'ne girişinin fiilen yasaklanmasına ve en az 49'unun esir alındığı medya çalışanlarının "keyfi tutuklamalarına" işaret ederek, "bu ihlallerin bir medya boşluğu için koşullar yarattığını ve medya dezenformasyonuna yol açtığını" vurguladı.

Kuruluşlar, 29 Ağustos'ta Brüksel'de yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısı yaklaşırken medya özgürlüğünün korunması, gazetecilerin hayatlarının korunması ve cezasızlığın sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Filistin Gazeteciler Sendikası'na göre, 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da işgalin kapsamlı saldırılarının başlamasından bu yana 161 gazeteci şehit oldu, 186 gazeteci yaralandı ve 51 gazeteci esir alındı. (İLKHA)