Gündem

Umut Kervanı Van’da "Arama Kurtarma" ekibi kurdu

Umut Kervanı, Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Van’da da arama kurtarma ekibi kurdu. AFAD’ın profesyonel hocaları tarafından verilen eğitimlerini tamamlayan ekipler, olası afetlerde arama kurtarma çalışmalarına katılacak.

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremlerin ardından "Arama Kurtarma" ekipleri oluşturmaya başlayan Umut Kervanı Vakfı, Van’da da çok sayıda gönüllüsüne AFAD bünyesinde eğitim aldırmaya başladı.

50 binden fazla insanın vefatı ile sonuçlanan depremlerin ardından bir "Arama Kurtarma" ekibi oluşturmanın gerekli olduğu kanaatine varan Umut Kervanı, AFAD ile yaptıkları bir dizi görüşme sonucunda Van’da "Arama Kurtarma" ekipleri kuruldu.

5 gün boyunca pratik ve teorik olarak; enkazda canlı arama, enkaz kaldırma, sismik-akustik dinleme, ekip çalışması, ekipmanların tanıtımı ve kullanımı gibi birçok eğitim alan gönüllüler, olası afet durumunda acil arama kurtarma faaliyetlerine katılabilecek.

Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından 5 gün süren eğitimlerin son bulduğunu ve bu eğitimlerle olası afet durumlarında gönüllülük esasıyla sahada olacaklarını belirten Umut Kervanı Vakfı 5. Bölge Koordinatörü Sedat Vatan, ihtiyaç halinde insani görevlerini yerine getirmek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Asrın felaketinde gözlemledikleri eksikliklerini tamamlamak üzere harekete geçtiklerini belirten Vatan, “Yakın bir zamanda 11 ilimizde asrın felaketi dediğimiz bir depremle karşılaştık. Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı olarak deprem zamanında tüm ekiplerimizle sahadaydık. Fakat sahada arama kurtarma eksiğimizi gördük. Bunun üzerine çalışmalarımızı bitirdik. Van Umut Kervanı Yardım Derneği ve AFAD işbirliğiyle arama kurtarma eğitimlerine başladık. Eğitimlerimizin bir kısmı teorik bir kısmı da sahada pratik olarak gerçekleşti. Van Umut Kervanı Arama Kurtarma ekibimiz hazır. Rabbim göstermesin ama böyle bir durumla karşılaşırsak Van Umut Kervanı olarak afetlere müdahale edebilecek konuma geldik. Türkiye’nin birçok yerinde de Umut Kervanı olarak eğitimlerimiz tamamlandı.” dedi.

Umut Kervanı gönüllüsü Ahmet Faruk Çevik, “5 günlük hafif arama kurtarma eğitimimizi hayırlısıyla tamamladık. Gerekli eğitimleri gördük. Bu eğitimlerde, afet öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili hem teorik hem de uygulamalı eğitimi aldık. İnşallah bu eğitimlerimizle olası afetlerde gerekli arama, kurtarma ve sonrasında yapılacaklarla ilgili görevimizi yerine getirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)