GÜNCEL

Vali Yavuz: Şehrin merkezindeki çarşının bu halde kalmasının hiç kimseye faydası yok

Depremin üzerinden 16 ay geçtiğini artık bir gün daha beklemeye tahammüllerinin kalmadığını belirten Malatya Vali Seddar Yavuz, "Rezerv alanlarını ne kadar erken boşaltırsak şehrin ekonomisi o kadar tekrar ayağa kalkar." dedi.

Malatya Valisi Seddar Yavuz, 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır tahribatın oluştuğu kentte yapılan çalışmalar ve yaşanan sorun ve sıkıntılar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Yaşanan acıları gayet yakından biliyor ve sorunlarınıza vakıfız"

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde maalesef 11 ili ve yaklaşık 15 milyon vatandaşı etkilediğini anımsatan Vali Yavuz, "Birçok can kaybı yaşandı ve yaralananlar oldu. İnsanlar evlerinden barklarından ve iş yerlerinden olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman olduğu gibi şefkati, sevgisi ve kudretiyle her daim vatandaşının yanında olmuş, hizmetkar devlet anlayışıyla vatandaşımızın yüzündeki tebessümün sebebi olmaya, onların acılarına bir nebze olsun dindirmeye tüm kurum ve kuruluşlarıyla ve aziz milletimizin tüm fertleriyle bölgeye koşmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti bölgede gerçekten etkin bir faaliyetle mücadele yürütmüştür. Bende depremin ilk günden itibaren Kahramanmaraş ilinde kesintisiz 55 gün çalıştım. Daha sonra bir Ramazan Bayramı'ndan sonra tekrar bölgeye geldim. Dolayısıyla yaşanan acıları gayet yakından biliyor ve sorunlarınıza vakıfız." dedi.

"Şehrin merkezindeki çarşının bu halde kalmasının hiç kimseye faydası olmayacak"

Vali Yavuz, "Şunu buradan açık ve net bir şekilde söylemek istiyorum. Bugün artık şikayet etme günü değil, el birliğiyle bu şehri ayağa kaldırma günü. Ortak dili konuşmaya ve ortak bir strateji ve proje etrafında birleşmeye ve bu şehri hep beraber her alanda ayağa kaldırmaya çalışacağız. Örneğin; şehrin merkezindeki çarşının bu halde kalmasının hiç kimseye faydası yok ve olmayacak. Nitekim yerinde dönüşüme baktığımız zaman şu anda yerinde dönüşüm için yeterli müracaat söz konusu değil. Bunun sebebi odur, budur, bunu tartışmaya girmeyeceğim. Ama yapmamız gereken bir şey var. Buradan tüm Malatyalı kardeşlerime sesleniyorum. Depremin üzerinden 16 ay geçti. Artık bir gün daha beklemeye ne sabrımız ne de tahammülümüz var. O yüzden bu şehri hep beraber ayağa kaldıracağız. Ve şunu net bir şekilde söylemek istiyorum. Ne kadar erken boşaltırsak (Rezerv alanı) o kadar bu şehrin ekonomisi tekrar ayağa kalkar. Her bir geciken saat, her geciken bir gün bu şehrin marka değerinden alır götürür ve ekonomisi iyi olan, eğitim düzeyi yüksek olan insanlarda şehirden başka yerlere göç etmeye başlar. O yüzden buraya kararlılıkla ve koşarak geldik. Lütfen artık bir ve beraber olalım. Bu zaman geldi ve mazeretlere sığınma zamanı geçti. O yüzden zorluk çıkarmayalım, gelin ben değil biz diyelim. Ben yaptım değil, biz yaptık diyelim. Malatyalılar başardı diyelim. Bizde bir kardeşiniz olarak, sizin yanınızda bir nefer olarak 7/24 saat çalışmaya gerçekten hazırız.

"Artık Kışla Caddesi'ni, Saray Mahallesini konuşmak istemiyorum. Lütfen toplumda fitne fesat çıkartan, dedikodu yayan mahfillere itibar etmeyin"

Şehirde inşaatı devam eden çok az yerin kaldığını ifade eden Vali Yavuz, şöyle devam etti:

"Kırsal mahallelerde görmediğim yerler kalmıştır. Onun dışındaki bütün projeleri hızlı bir şekilde gezdik ve gezmeye devam edeceğiz. İnşaatların süresinden sonra değil, öncesinden bitirmek için herkesten söz alıyoruz. 1 ay, 2 ay, 3 ay her bir projeyi erkene almak için şu anda herkesle görüşüyoruz. Engelleri birer birer ortadan kaldırmak için buradayız. Artık Kışla Caddesi'ni, Saray Mahallesi'ni konuşmak istemiyorum. Biz insanlara alternatif gösteriyoruz, kira yardımı yapıyoruz, konteynır veriyoruz. Kaldı ki biz diyoruz ki 'Yerini boşalt bir yıllık kiranı peşin ödeyelim'. Lütfen toplumda fitne fesat çıkartan, dedikodu yayan mahfillere itibar etmeyin. Türkiye Cumhuriyeti devleti hiçbir vatandaşının hakkını gasp etmez. Rezerv alanda boşalttığımız işleri ya da gayrimenkul olanlara diyoruz ki 'Kaç iş yerin var?' Örneğin 10, biz sana bir yıllık kiranı peşin ödüyoruz. Artı 5 Şubat tarihinde gayrimenkulünüzün değeri ne ise bunu sizin alacak halinize yazıyoruz"

"Sadece çarşı merkezindeki işyerlerinin temeline 300 kilometre fore kazık çakıldı. Öyle bir şehir inşa edeceğiz ki herkes Malatya'yı gördüğünde gıpta edecek"

Sadece çarşı merkezindeki işyerlerinin temeline 300 kilometre fore kazık çakıldığına dikkat çeken Vali Yavuz, "Şu anda inşaatı devam eden valiliğimizin temelinde 15 kilometre 300 metre fore kazık var. Bunları belki sizinle bu netlikte arkadaşlar paylaşmadı. Biz size öyle bir şehir inşa edeceğiz ki herkes Malatya'yı gördüğünde gıpta edecek. Bir daha deprem olduğunda hiç kimse kaygıya, endişeye kapılmayacak. Ve inanın bu devlet herkesin hakkını herkese teslim edecek. O yüzden önce güven olmalı. Ellerimizi ve gönüllerimizi birleştirip yola çıkacağız." ifadelerini kullandı.

"Kurası çekilmiş olup evi oturulmaya hazır olan 300 üzerinde insan halen konteynerde oturuyor"

Son olarak Yavuz, "Bu şehre mutlak suretle ihya edeceğiz. Ağustos ayı içerisinde 3 bin civarında konutun kurasını tekrar çekeceğiz. Ben göreve başladığımda kurası çekilmiş halen sözleşme imzalamayan bin 980 kardeşimiz vardı. Acil kaymakamlarımızı, emniyet ve jandarma birimlerimizi tebligata çıkardık. Bu sayıyı minimuma düşürdük. Ayrıca 530 civarında şu anda kurası çekilmiş olup evi oturulmaya hazır olan kardeşimiz yine vardı. Bunların 227 tanesini geçen hafta içinde boşalttık. Halen 300 üzerinde insan konteynerde oturuyor. Buradan sesleniyorum. Biz konutları siz oturasınız diye erken bitirmeye çalışıyoruz, gece gündüz uğraşıyoruz. İşimizi erken ve hızlı bitirmek için müteahhitlere 24 saat çalışma izni verdim." şeklinde konuştu. (İLKHA)