Sağlık

Veteriner hekimlerden artan hak kayıplarına tepki: Yok sayılıyoruz

Veteriner hekimler, artan hak kayıplarıyla karşı karşıya kalırken Oda Başkanı Nihat Köse, meslektaşlarının yok sayıldığını dile getirdi.

Veteriner hekimler, sağlık hizmetleri sınıfında değerlendirilmelerine rağmen, özlük hakları konusunda diğer sağlık çalışanlarından farklı muamele gördüklerini dile getiren Oda Başkanı Nihat Köse, veteriner hekimlerin uzun süredir yaşadığı adaletsizliklere dikkat çekti.

Son yıllarda veteriner hekimlerin karşı karşıya kaldığı hak kayıplarının derinleşmesi, meslektaşları arasında artan bir huzursuzluk oluşturmasıyla emeklilik hakları ve maaş farkları konusundaki eşitsizliklere dikkat çeken Köse, veteriner hekimlerin bu süreçte yok sayıldığını vurguladı.

"Ek ödemelerde veteriner hekimler dışarıda bırakıldı"

Veteriner hekimlerin, sağlık hizmetleri sınıfında yer alan diğer çalışanlar gibi değerlendirilmesi gerektiğini savunan Köse, ek ödemeler konusunda yaşanan ayrımcılığa işaret etti.

Köse, "Sağlık hizmetleri sınıfında yer alan diğer çalışanlara ek ödemeler yapılırken, biz veteriner hekimler dışarıda bırakıldık. 657 Sayılı Kanun’un 'Tek Sağlık' yaklaşımı ne yazık ki göz ardı ediliyor." dedi.

"Maaş farkı yüzde 43'e kadar açıldı"

2018 yılında yapılan iyileştirmelerde veteriner hekimlerin yok sayılmasının büyük bir maaş farkı yarattığını belirten Köse, bu konuda önemli bir eşitsizliğe dikkat çekti.

Köse, "Daha önce denk ücretler aldığımız diğer meslek gruplarıyla aramızdaki maaş farkı yüzde 43'e kadar açıldı." ifadelerini kullandı.

"3600 ek gösterge düzenlemesinde de mağdur edildik"

Veteriner hekimlerin 3600 ek gösterge düzenlemesinde de görmezden gelindiğini vurgulayan Köse, teknisyenlerle veteriner hekimler arasındaki maaş farkının ortadan kalktığını söyledi.

Köse, "Teknisyenlerin emekli maaşlarında 6-7 bin lira iyileştirme yapılırken, veteriner hekimler olarak sadece 450 TL iyileştirme alabildik." dedi.

"Özel hizmet tazminatında da yok sayıldık"

Köse, veteriner hekimlerin özel hizmet tazminatında da mağdur edildiğini belirtti. Aynı bakanlıkta çalışan teknik hizmetler sınıfındaki diğer meslek gruplarının tazminatlarının artırıldığını belirten Köse, "Aynı bakanlıkta çalışan teknik hizmetler sınıfındaki diğer meslek gruplarının tazminat oranları artırılırken, veteriner hekimler olarak yok sayıldık." ifadelerini kullandı.

"Fiili hizmet tazminatında haksızlığa uğradık"

Fiili hizmet tazminatına da değinen Köse, veteriner hekimlerin bu konuda ciddi bir mağduriyet yaşadığını belirterek, "2006 yılına kadar bize ödenen fiili hizmet tazminatı, Anayasa Mahkemesi'nin eşitlik ilkesine aykırı bulmasına rağmen bizden alındı, sadece doktorlara verildi." diyerek yaşanan haksızlığa dikkat çekti.

"Veteriner hekimler halk sağlığı için kritik bir rol üstleniyor"

Veteriner hekimlerin halk sağlığı açısından kritik bir rol üstlendiğini belirten Köse, bu önemin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. (İLKHA)