Sağlık

Yaralanmalarda ilk müdahale hayat kurtarıcı

Uzmanlar, çoğu zaman beklenmedik anlarda meydana gelen yaralanmalarda, doğru ve hızlı bir şekilde yapılan ilk yardım müdahalelerinin hayat kurtarıcı olabildiğine dikkat çekiyor.

Yaralanmalarda ilk müdahale hayat kurtarıcı

Acil Servis Uzmanı olarak görev yapan Dr. Halil İbrahim Ak, yaralanmalarda ilk yardımın önemine ve doğru müdahale yöntemlerini anlattı.

Dr. Ak’a göre, yaralanmalarda ilk müdahalede en önemli adım, vücudun hayati fonksiyonlarının korunmasıdır.

İlk yardımın temel prensiplerinden biri olan "C A B" yaklaşımı (Dolaşım - Hava Yolu - Solunum) bu noktada büyük önem taşıdığını belirten Dr. Ak, “Hava yolunun açık olup olmadığını kontrol etmek, solunum ve dolaşımın değerlendirilmesi ilk yardımın en kritik aşamalarıdır. Bilinci kapalı bir yaralıda bu kontrollerin doğru şekilde yapılması hayati riski azaltır.” dedi.

Yaralanmalarda doğru ilk yardım nasıl yapılır?

Yaralanmalara doğru müdahale etmek, hem yaralının hayatını kurtarabilir hem de iyileşme sürecini kolaylaştırabileceğini ifade eden Dr. Halil İbrahim Ak, bu konuda şu önerilerde bulundu:

"Kanama Kontrolü: Kanamanın durdurulması, ilk adımlardan biridir. Yaraya temiz bir bezle baskı uygulanmalı ve hijyene dikkat edilmelidir.

Batan Cisimler: Yaraya saplanmış bir cisim varsa, bu cismin çıkarılmaya çalışılmaması gerekir. Bu tür durumlarda yaralının en kısa sürede sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Delici Yaralanmalar: Göğüs ya da karın bölgesindeki delici yaralanmalarda, yaranın temiz bir bezle kapatılması, yaralının pozisyonunun doğru şekilde ayarlanması ve hızlıca tıbbi yardım çağrılması gerekir."

İlk yardım eğitimine dikkat

Dr. Ak, ilk yardımın yalnızca eğitimli kişiler tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizerek, “Yanlış yapılan bir müdahale, yaralının durumunu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, böyle durumlarda çevreden profesyonel yardım istemek ve ambulans çağırmak büyük önem taşır.” diye ekledi.

Yaralanmalardan sonra tıbbi değerlendirme şart

Tüm yaralanmaların ciddiye alınması gerektiğini ve uzman bir doktorun değerlendirmesi gerektiğini belirten Ak, yaralanma sonrası tetanoz aşısı yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “En küçük bir yaralanmada bile sağlık kuruluşuna başvurmak, olası komplikasyonların önüne geçilmesini sağlar. Doğru ilk yardım bilgisi hayat kurtarır." dedi. (İLKHA)