Röportaj

Yazar ve şairler: Herkes alanındaki platformlarda Filistin konusuna parmak basmalı

Şanlıurfa'da düzenlenen "Cehalete Karşı İbrahimce Duruş" isimli şiir ve müzik dinletisi programından sonra konuşan yazar ve şairler, bu konuda sanatçıların Filistin konusunda bir şeyler yapmak durumunda olduğunu belirttiler.

Bırakın Kızlar Okusun Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Şanlıurfa Temsilciliği tarafından "Cehalete Karşı İbrahimce Duruş" isimli şiir ve müzik dinletisi düzenlendi.

Şair Nabi Dijital Sinema Salonu'nda düzenlenen etkinliğine SESKODER Genel Başkanı Safiye Samyeli de katıldı.

Programda Türkiye'nin birçok ilinden gelen sanatçılar tarafından şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Düzenlenen program sonrası basına konuşan yazar ve şairler, Gazze'nin gündemden düşürülmemesi yönünde çağrıda bulundu.

"Yazar ve şairlerimiz üstüne düşen görevi yapma durumundadırlar"

Fahrettin Çelik

Herkesin kendi alanında Filistin konusuna dikkat çekmesi gerektiğini ifade eden Gazeteci Şair Yazar Fahrettin Çelik, "Filistin'de akan kan; kadınların, çocukların, yaşlıların, silahsız ve savunmasız insanların katledildiği bir ortamda elbette ki yazar ve şairlerimiz üstüne düşen görevi yapma durumundadırlar. İnşallah tez zamanda Filistin'de bu soykırım sona erer. Barış ve huzur ortamı doğar. Oradaki mazlum çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve savunmasız insanlar huzura kavuşurlar. 1946'nın sınırlarına israil geri çekilir ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmuş olur diye düşünüyoruz. Bütün dünyada insanlar bu konuda üzerlerine düşeni yapıyorlar. Yahudiler bile çıkıp sokaklarda Netenyahu'yu kınayabiliyorlar. Bu anlamda insanlar üzerine düşeni yapıyor ama uygulamada çok bir şey yapamıyoruz. Bu anlamda sanatçılar, yazarlar, akademisyenler de elbette bir şeyler yapmak durumundadırlar. Herkes alanındaki platformlarda Filistin konusuna parmak basmalı, dikkat çekmeli. Örneğin bir futbolcumuz bir gol attıysa bunu Filistin'e atfedebilir. Yazarımız bir roman çıkardıysa en azından önsözünde yer verebilir. Sürekli bu konuyu sıcak tutmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Kelimelerle ifade edilemeyecek bir vahşet yaşanmakta"

Halil Mamuş

Sanatçıların ayrım yapmadan insanlığa yapılan bu zulmü durdurmaları çağrısında bulunan Eğitimci Şair Yazar Halil Mamuş, "Ne yazık ki maalesef yaşadığımız bu zamanda kelimelerle ifade edilemeyecek bir vahşet yaşanmakta. Biz Müslümanlar olarak elimizden bir şey gelmeme ezikliği içerisindeyiz. Bizler şiirlerimizle, yazarlar romanlarıyla, senaristler filmleriyle bunu tarihe geçirmeli. Unutulmayacaktır, Filistin bizim yürek sızımız. Bütün sanatçılara ırk, renk, din ayrımı yapmadan oradakileri de insan görerek insanlığa yapılan bu zulmü durdurmaları çağrısında bulunuyorum." şeklinde konuştu.

"Aslında bu bir insanlık sorunudur"

Mehmet Sarmış

Her sanatçının kendi alanında Filistin meselesini hem şimdi bütün insanlara hem de gelecek nesillere duyurmalarının önemli olduğuna vurgu yapan Yazar Mehmet Sarmış, "Aslında bu bir insanlık sorunudur. Dolayısıyla dünyanın her tarafında bütün duyarlı gönüller, insanlıktan nasibi olanlar tepkilerini bir şekilde koyuyorlar. Bütün sanatçılar da yürekleriyle iş yapan insanlardır; dolayısıyla onların etkilenmesi çok daha farklı. Bu acının unutulmaması için her birinin kendi alanında şiirini, romanını, hikayesini yazarak, filmini çevirerek, bestesini yaparak bunu hem şimdi bütün insanlara hem de gelecek nesillere duyurmaları son derece önemli, bir daha bu acılar yaşanmasın diye." ifadelerini kullandı.

Elif Sümer

Yazar Elif Sümer ise sanatçıların yaptığı faaliyetler ile Filistin'e destek verebileceğini söyledi. (İLKHA)