Röportaj

Yüzme Eğitmeni Turan: Boğulma vakaları bilinmeyen sulara girmekten kaynaklanıyor

Her yıl yaz aylarında serinlemek için göl, akarsu ve sulama kanallarına giren pek çok kişi hayatını kaybederken uzmanlar, boğulma vakalarına karşı kişilerin alması gereken önlemleri anlattı.

Yüzme Eğitmeni Veysi Turan, suda boğulma tehlikesi geçiren kişiye doğru bir ilk yardım müdahalesinin nasıl olması gerektiğini anlattı.

Veysi Turan

Boğulma vakalarında yaşanan artışın kendilerini derinden üzdüğünü belirten Turan, boğulma vakalarının temel sebebinin yüzme bilmeyen insanların bilmedikleri sulara girmelerinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Bu yerlerin ise sulama kanalları, akarsular, göletler ve barajlar olduğunu ifade eden Turan, hem yüzme bilmeme hem de bilinmeyen sulara girilmesinin boğulma vakalarını artırdığını kaydetti.

"Yanınızda can yeleği bulunsun"

Vatandaşların kesinlikle bilmedikleri sulara girmemeleri uyarısında bulunan Turan, "Şayet girerlerse bile güvenlik amacıyla yanlarında can yeleği bulundurmaları lazım. Can yeleğiyle beraber temel yüzme eğitimlerinin alınması gerekmektedir." dedi.

"Mutlaka yüzme bilen biri yanınızda olmalı"

Yüzme bilenlerin dahi bilmedikleri sulara tek başlarına girmemeleri gerektiğinin altını çizen Turan, şöyle dedi:

"Mutlaka yanlarında yüzmeyi iyi bilen arkadaşlarının olması lazım ve şayet su kenarlarına gideceklerse yine güvenlik amacıyla can yeleği, can kurtarma kemeri ve can kurtarma toplarını mutlaka yanında götürmeleri lazım."

"Herkes ilk yardım eğitimi almalı"

Boğulma tehlikesi geçiren birini kurtaracak kişinin ilk yardım bilgisine sahip olması gerektiğini vurgulayan Turan, "Eğer ilk yardım bilgisine sahip değilse bir can kurtarayım derken zarar verme olasılığı çok yüksektir. Onun için herkesin temel ilk yardım eğitimini alması gerekir. Bunu yapamıyorsa hemen 112 acili arayıp sağlık ekiplerini o bölgeye çağırması gerekiyor." dedi.

"İlk müdahaleden sonra sağlık ekipleri aranmalı"

Suda boğulma tehlikesi geçiren bir kişiye ilk önce bilincinin açık olup olmadığına bakılması gerektiğini belirten Turan, "Bak, dinle ve hisset yapıldıktan sonra kişiyi koma pozisyonuna getirip, kişinin ağzında biriken suların dışarı çıkması sağlanır ve dinlenme pozisyonuna geçirilir. Ondan sonra da 112 aranır. Eğer ağır bir durumdaysa ve bilinç kapalıysa nefes ve kalp mesajına başlanılır ve arada kişinin bilincinin gelip gelmediği kontrol edilir." diye konuştu.

"Boğulma tehlikesi geçiren kişiye arkadan yaklaşılmalı"

Suda boğulma tehlikesi geçiren bir kişiye yaklaşım şeklinin nasıl olması gerektiğini anlatan Turan, şu bilgileri paylaştı:

"Kesinlikle kişiye yüz yüze olmayacak şekilde yaklaşmak lazım. Peki, neden yüz yüze olmaz? Çünkü yüz yüze olduğu zaman boğulma tehlikesi geçiren vatandaş, kendisini kurtarmaya gelene sarılır ve ikisi de aynı anda suyun dibine iner. O yüzden boğulma tehlikesi geçiren kişinin arkasından yaklaşıp sırt üstü yatırıldıktan sonra nefes alması için kafası yukarı doğru sırt üstü pozisyonunda kişi güvenli bölgeye çekilmesi gerekiyor. Buna çözüm olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı 'yüzme bilmeyen kalmasın' projeleriyle çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik yüzme kursları düzenliyor." (İLKHA)