Gündem

Zonguldak'ta Afgan işçinin ölümüne ilişkin davanın duruşması yapıldı

Zonguldak'ta, çalıştığı ruhsatsız maden ocağında fenalaşan ve daha sonra ormanda yakılmış halde cesedi bulunan Afganistan uyruklu Mohammad Nourtani'nin duruşması görüldü.

Kırat Mahallesi'ndeki ruhsatsız maden ocağında 9 Kasım 2023'te cesedi yakılmış halde ormanda bulunan Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani'nin davasında 3'ü tutuklu 6 sanığın yargılanmasına devam edildi.

1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar A.A. (52), E.G. (34) ve H.K. (46), tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar A.Ç. (46) ve E.D'nin (22) yanı sıra maktulün ve sanıkların yakınları ile taraf avukatları da hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanık S.K. ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada söz olan Vezir Mohammad Nourtani'nin eşi Qamer Gül Meliki, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Ailenin avukatı Kerim Bahadır Şeker ise Nourtani'nin cesedinin sadece böbrek ve pankreasının bulunduğu alanda yanıkların derinleştiğine dikkat çekerek, olaydan önce Nourtani'nin eşi Qamer Gül Meliki'nin arandığını ve kendisinden 20 bin dolara böbrek talebi yapıldığını öne sürdü.

Şeker, bu nedenle sanıkların birlikte faillikten 'canavarca hisle tasarlayarak öldürme' ve mümkünse 'insanlığa karşı suç' çerçevesinde de değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Tutuklu sanık H.K. Nourtani'nin ölümüyle ilgisi olmadığını savunurken H.K'nin avukatı ise dosyadaki Adli Tıp Kurumu raporunun net olduğunu, maktulün vekilinin beyanlarını kabul etmediklerini söyledi.

Tutuksuz sanık A.Ç de hakkındaki organ kaçakçılığı iddialarını reddetti.

Tutuklu A.A'nın avukatı da müvekkilinin adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini talep etti.

Cumhuriyet savcısı, eksiklerin giderilmesi için Adli Tıp Kurumundan yeniden rapor alınmasını ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Sanık avukatları da suç vasfının değişme ihtimalinin olduğunu savunarak müvekkillerinin tahliye edilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Adli Tıp Kurumundan, bilimsel mütalaadaki iddialarla dosyanın tamamını kapsayacak şekilde yeniden rapor alınmasını ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Aralık'a erteledi.

Duruşma sonrasında adliye önünde sanık yakınları olduğu iddia edilen kişiler “Göçmenler dışarı” şeklinde slogan attı.

Nourtani'nin ailesine destek vermek için açıklama yapmak isteyen "Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı" grubu ile sanık yakınları arasında arbede çıktı. Olay, polisin aramaya girmesiyle son buldu. (İLKHA)