Türkiye'de Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında 2010'dan itibaren ülke genelinde uygulamaya alınan aile hekimliği sistemi, bireylerin ikametlerine en yakın yerdeki sağlık hizmetlerine kolayca erişebilmesine olanak sağlıyor.

Birinci basamak başvuru noktası olan aile hekimleriyle hastanelerdeki yoğunluğun azaltılmasına da katkı sunulması amaçlanıyor.

Aile Sağlık Merkezleri’nde verilen hizmetlere ilişkin açıklama yapan Dr. Yıldırım Altay, “Aile hekimliği, anne karnından başlayan bir süreci doğumda ve doğumdan sonra bebeklik, çocukluk, evlilik dönemi, ileriki dönemlerde ve en son zamana kadar takip eden bir tıp disiplini, bir uzmanlık alanı. Biz, bebekler doğduğu günden itibaren topuk kanı alarak tarama yapıyoruz. İşitme testi, görme testi, ileriki dönemlerde ise bağışıklık sistemleri testi hizmetleri veriyoruz. Aynı zamanda 50 yaş üstü kadın ve erkeklerde kolorektal kanser tarama testi, mamografi testleri ve rahim ağzı kanseri testleri yapılmakta. 40 ile 69 yaş arasına mamografi testleri, 30 ile 65 yaş arasına rahim ağzı kanseri testleri, 50 ile 70 yaş arasındaki kadın ve erkek vatandaşlarımıza ise kolorektal kanser testlerini yapmaktayız. Yeni doğan döneminden Kovid döneminde yaşadığımız gibi bağışıklama hizmetlerini tüm yaş gruplarına gerektiği zaman grip aşısı, hepatit ve diğer bulaşıcı hastalıklar konusunda aşı hizmetlerimiz devam etmektedir. Özellikle hipertansiyon, şeker hastalığı gibi obezite gibi takip edilmesi gereken kardiyovasküler hastalıkların takiplerini yapmaktayız.” dedi.

Diş Hekimi Dr. Öztürk: Ağız sağlığı, vücut sağlığının temelidir Diş Hekimi Dr. Öztürk: Ağız sağlığı, vücut sağlığının temelidir

“Aile hekimleri sadece reçete yazmıyor”

Aile hekimlerinin görevinin sadece reçete yazmak olmadığına dikkati çeken Dr. Altay, “Halkımızın maalesef bir kesiminde Aile Hekimliğini sadece reçete yazdırmak ve RPT yaptırmak için kullanıyor. Aslında biz tüm vatandaşlarımıza hem teşhis hem tedavi hem kanser tarama hem de tanı koyma amaçlı yapılan işlemlerde yardımcı olmaktayız. Vatandaşlarımız, ikinci basamak özel hastane, devlet ile üniversite hastanelerine gitmeden önce aile hekimliklerine uğradıkları zaman teşhis ve tedavilerinde gerekli özeni gösterdiğimizden ve aile hekimliğinin asıl amacı olan aileyi tanıdığımızdan dolayı takibi devamlı yapabildiğimiz için gerekli müdahale, tanı ve tedavileri yapmaktayız. Bizi aşan tetkik ve tanı konusunda daha üst merciye gidilmesi gereken durumlarda ise gerekli yönlendirme ve sevkleri yapmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Sağlık taramaları için İpekyolu 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezine geldiğini söyleyen Sait Öztunç isimli vatandaş da “Eğer hastanelik bir durumumuz varsa bizi hastaneye sevk ediyorlar. Hastanelik bir durum yoksa burada gereken müdahaleyi burada yapıyorlar. Biz memnunuz aile hekimlerinden, sağ olsunlar bize yardımcı oluyorlar.” diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha